Rekorderedményt ért el Gyergyószéken az RMDSZ

Gergely Imre 2019. május 27., 17:00

Tizenöt éve nem volt akkora választási részvétel, és ugyanennyi ideje nem szerzett annyi szavazatot Gyergyószéken az RMDSZ, mint a vasárnapi EP-választásokon. Gyergyóremetén a szavazásra jogosultak 60 százaléka adta le a voksát, legkisebb arányban Gyergyószentmiklóson mentek el szavazni, ott az arány 41 százalék volt.

Fotó: Gergely Imre

A gyergyószéki magyarság nagy számban mozdult meg: a magyar többségű helységekben 47,7, a román településeken 40 százalékos volt az átlagos részvétel a választáson. A „tulipánra” 20 376-an ütötték a pecsétjüket – ismertette az RMDSZ Gyergyó-területi szervezetének elnöke, Barti Tihamér. Amint elmondta, a választás napján óriási erőfeszítéseket tettek, minden lehetséges eszközzel igyekeztek az embereket mozgósítani, szavazásra bírni, ugyanis szavazókörzetekből érkezett jelentések alapján joggal lehetett attól tartani, hogy nem lesz meg az Európai Parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalék. Az országban uralkodó PSD-ellenes hangulat megmozgatta a románságot, és emiatt lett szavazási rekorderedmény, és emiatt kellett a magyarság is sokkal nagyobb arányban elmenjen szavazni – mutatott rá.

{A}

Annak ellenére, hogy Gyergyószentmiklóson a legalacsonyabb volt a részvétel a térségben, így is több szavazatot, összesen 5614-et kapott az RMDSZ, mint a 2016-os parlamenti választásokon. Gyergyóremetén, Gyergyóalfaluban, Gyergyócsomafalván és Gyergyóditróban is több százzal többen szavaztak a szövetségre, mint amekkora az előzetesen remélt szám volt. Barti Tihamér köszönetet mondott a szavazóknak és mindenkinek, aki a kampányban, a mozgósításban munkájával szerepet vállalt.

Ugyanakkor levonta a következtetést:

azokon a településeken, ahol az utóbbi években uniós forrásokból nagy fejlesztések történtek, az emberek megértették az EP-részvétel fontosságát,

ahol ellenben nem történtek ilyenek, azaz Gyergyószentmiklóson, ott kisebb volt a választási kedv.