Mezei: az MPP nélkül nem jutott volna be az RMDSZ

Gergely Imre 2019. május 27., 14:38

Az MPP szimpatizánsok szavazatai nélkül az RMDSZ nem érte volna el az 5 százalékot a vasárnapi választásokon – jelentette Mezei János. A Magyar Polgári párt elnöke szerint a választási eredmény jelzés arra, hogy változásnak kell bekövetkeznie a romániai politikában és ezen belül a magyar pártok politizálásában is.

Mezei János, az MPP elnöke. Szerinte ők voltak a mérleg nyelve Fotó: Gergely Imre

Az MPP felelősségteljesen politizált és foglalt állást az EP választáson. Annak ellenére, hogy az RMDSZ részéről többször is visszautasítást tapasztalhattak – nem lett közös választási lista – a polgári párt mégis megkereste a lehetőséget, hogy miként támogathatják a magyar ügyet és a Kárpát-medencei összefogást – fejtette ki Mezei János hétfői sajtótájékoztatóján.

Mezei köszönetet mondott a párt szimpatizánsainak, akik szintén felismerték, hogy

ez a választás nem pártpolitikai kérdés, félretették a sérelmeket, pártérdeket és szavazatukkal segítették az RMDSZ-t.

Leszögezte, sikeres volt a mozgósításuk, és az, hogy Vincze Loránt bejutását támogatták: ha saját jelöltekkel külön indultak volna, akkor nagy valószínűséggel hiányzott volna az RMDSZ-nek az a 0,50 százaléknyi szavazat, amely a választási küszöb átlépését jelentette.

Az MPP volt a mérleg nyelve

– jelentette ki a pártelnök. Hozzátette, így az MPP is a választás nyertese, és Vincze Loránt személyében lesz olyan képviselő, aki a polgári párt törekvéseit felvállalja, és ennek hangot ad az Európa Parlamentben.

{A}

„Az 5,5 százalék, és általában véve a romániai választások eredménye erős jelzés, hogy az emberek változást várnak az országban, és változásra van szükség a magyar pártok politizálásában is. A három magyar párt új alapokra kell helyezze az erdélyi magyar politikát. Ha nincs racionális gondolkodás, ha nincs nyitottság, akkor nagyon rosszul is elsülhetett volna ez a választás” – mondta Mezei.

Három újabb választás jön a következő egy évben és mindhárom pártnak felelősségteljesen kell politizálnia.

Az RMDSZ-nek mérlegelnie kell döntéseinek várható következményeit azért, hogy egy ilyen szoros helyzetben ne szorítsa kényszerhelyzetbe két kisebb magyar pártot – üzente az MPP elnöke.