Szavazati jog hiányában „voksolt” két elítélt

Simon Virág , Székelyhon 2019. május 26., 22:31

A Maros megyei Sárpatakon egy személy saját személyautójával szállította szavazni az embereket, és arra biztatta őket, hogy egy bizonyos pártra szavazzanak. Hargita megyében két elítélt, szavazati jog nélkül „voksolt”.

Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

A Maros megyei rendőrség sajtószóvivőjének tájékoztatása szerint a gernyeszegi rendőrök kiszálltak a szomszédos községbe ellenőrizni a bejelentést. Mint kiderült, egy 51 éves sárpataki személy

két másik személyt saját személyautójával szállított szavazni és javasolta nekik, hogy egy bizonyos pártra adják voksukat.

A rendőrség sajtószóvivője szerint a férfit a 2007-es évi 33-as törvény alapján pénzbírsággal sújtották.

{A}

Az európai parlamenti választások megszervezését szabályozó 33-as törvény értelmében 1500-tól 4500 lejig terjedő pénzbírságot róhatnak ki azokra a személyekre, akik a választás napján egy pártnak kampányolnak.

Két elítélt szavazati jog hiányában voksolt Hargita megyében

Különösebb incidensek nélkül zajlott az EP-választás Hargita megyében. Mint arról Gheorghe Filip, a Hargita Megyei rendőrségi szóvivő tájékoztatott, egy esetben jelezték, de nem erősítették meg, hogy valaki többször próbált szavazni, valamint  az egyik csíkszeredai szavazókörzetből egy pecsételő tűnt el.

Emellett a csíkszeredai börtönben kialakított szavazókörzetben két elítélt szavazati jog hiányában „voksolt”, ellenük bűnügyi eljárást indítanak.