Exit-poll: öt százalék fölött az RMDSZ, fej-fej mellett a PSD és a PNL

Székelyhon 2019. május 26., 21:38

Az urnazárás után közzétett exit poll adatok szerint átlépte az RMDSZ az ötszázalékos bejutási küszöböt a vasárnapi európai parlamenti választáson. A szavazás rekordrészvétellel zárult.

Fotó: Veres Nándor

A CURS-Avantgarde közvélemény-kutatásai szerint – amelyek a 19 óra 30 perces adatokat rögzítik – a vasárnapi európai parlamenti választásokon a Szociáldemokrata Párt (PSD) a szavazatok 25,8 százalékát, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szintén 25,8 százalékát, míg a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a voksok 23,9 százalékát szerezte meg.

A Pro Románia párt 5,7 százalékot, az RMDSZ 5,4 százalékot, a Népi Mozgalom Párt (PMP) 5,2 százalékot, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) 4,9 százalékot kapott. A többi párt összesen 3,3 százalékot szerzett.

{K1}

A vasárnapi megmérettetés rekordrészvétellel zajlott, a szavazópolgárok mintegy 49 százaléka élt szavazati jogával 21 óráig az országos választási iroda (BEC) honlapján közzétett adatok szerint.

A 2014-es európai parlamenti választáson 32,44, a 2009-es EP-választáson 27,67, míg a Romániában először 2007-ben rendezett uniós voksoláson 29,46 százalékos volt a részvétel. Meghaladta a jelenlegi EP-választáson tapasztalt szavazókedv a 2016-os és 2012-es romániai parlamenti szavazáson mért 39,42, illetve 41,76 százalékos részvételt is. Parlamenti választáson legutóbb 2004-ben regisztráltak ötven százalékot meghaladó, 58 százalékos részvételt Romániában.

Fotó: RMDSZ/Facebook

Kelemen Hunor: erős hangunk lesz az Európai Unióban!

„A 21 órakor közölt exit poll eredmény azt jelenti, hogy az erdélyi, romániai magyarságnak erős hangja lesz az Európai Parlamentben. Határozott, kiegyensúlyozott álláspontot fogunk képviselni a következő öt évben is: tovább visszük az őshonos kisebbségek védelmének útépítését és beleszólunk az Unió reformjába” – hangsúlyozta Kelemen Hunor az urnazárást követően, Kolozsváron.

Az RMDSZ elnöke rámutatott:

ha az exit poll eredményeket a szavazatszámlálás is visszaigazolja, 440 és 460 ezer között lehet a Szövetségre leadott voksok száma.

„Ezt egy nagyon jó eredménynek tartjuk. Legutóbb a 2016-os parlamenti választáson értünk el hasonló eredményt, ami jóval több, mint 2014-ben, az európai parlamenti választáson” – tette hozzá az RMDSZ vasárnap esti hírlevele szerint.

Kelemen Hunor köszönetet mondott a magyar embereknek Erdélyben, Romániában, hogy az RMDSZ-re szavaztak és támogatták a Szövetséget.

Köszönjük azoknak, akik bizalmukkal felénk fordultak, hiszen ez egy nagyon nehéz választás volt, magas részvétellel. Köszönjük, hogy az elmúlt hónapokban egy-egy kézfogással vagy egy-egy mondattal biztattak

– fogalmazott.

A szövetségi elnök kijelentette: az Uniónak változnia kell, az Unió változni fog. „Szükség van arra, hogy az etnikai őshonos kisebbségeknek védelmet nyújtson. De legalább ennyire szükség van arra, hogy növekedjen a jólét, biztonságban legyenek az emberek. Bízunk benne, hogy meghallják a hangunkat és találunk szövetségeseket az Európai Unióban is.

Építjük az utat, ahogy eddig tettük, mert erre van szükség ahhoz, hogy biztonságban, gazdasági jólétet tervezve, az etnikai identitásunkat megőrizve élhessünk szülőföldünkön

– nyomatékosított.

A következő napok is nagyon fontosak – mondta Kelemen Hunor: a szavazatszámlálásnál résen lesznek az RMDSZ urnabiztosai, és ezt követően beszélhetünk majd pontos, végleges eredményről.