Erős Európai Unióra szavazott Kelemen Hunor, erős erdélyi magyar képviseletre adta le a voksát Vincze Lóránt

Székelyhon 2019. május 26., 11:17

Egy erős Európai Unióra szavaztam, amelyben Erdély fejlődik, és amelyben az őshonos kisebbségek is védelmet nyernek – hangsúlyozta Kelemen Hunor vasárnap. Az RMDSZ elnöke Karcfalván az európai parlamenti választáson és a referendumon is voksolt.

Kelemen Hunor Csíkkarcfalván szavazott Fotó: Gábos Albin

Kelemen Hunor abban bízik, hogy a mai szavazást követően az erdélyi magyaroknak lesz hangjuk Európában, és nemcsak hangjuk lesz, de sikerül befolyásolniuk az Unió alakulását.

Arra szavaztam, hogy a következő években legyen gazdasági fejlődés és megerősödés, legyen biztonság Európa népeinek, és hogy azokban a kérdésekben, amelyeket az Unióban döntenek el, olyan választ kapjon közösségünk, amely megnyugtató rendezését jelenti ügyeinknek

– idézi az RMDSZ hírlevele az alakulat elnökét.

Kelemen Hunor arra kérte a választókat, hogy menjenek el minél nagyobb számban szavazni. Leszögezte: „attól függ, hogy mennyit ér a szavunk az Európai Parlamentben, hogy ma hányan megyünk el voksolni. Ezt ma este 9 óráig megtehetjük” – összegzett a szövetségi elnök.

Marosvásárhelyen adta le szavazatát Vincze Lóránt EP-képviselőjelölt Fotó: Haáz Vince

Erős erdélyi képviseletre szavazott Vincze Lóránt

„Egy erős erdélyi magyar képviseletre szavaztam, amely Brüsszelben harcolni fog a kisebbségek jogaiért, hogy azok védelmet és megbecsülést élvezzenek az Európai Unióban. Azért is szavaztam, hogy Európa védje meg polgárait és kitartson a keresztény kultúra mellett. Ugyanakkor arra is, hogy Erdély fejlődhessen, a romániai magyar közösség fejlődhessen Európai Uniós forrásokból.

Arra is szavaztam, hogy ez a kettős mérce, amely Romániát és más térségbeli országokat érint, megszűnjön minél hamarabb. Ugyanakkor ellene is szavaztam azoknak a politikai erőknek, amelyek elhallgattatni kívánják a magyar közösséget, és abban érdekeltek, hogy ne legyen képviseletünk Brüsszelben, az Európai Parlamentben

– részletezte.

Az RMDSZ EP-képviselő jelöltje Marosvásárhelyen adta le szavazatát.

Fotó: Hegedüs Csilla/Facebook

Hegedüs Csilla: ha rólunk hoznak döntéseket, ne nélkülünk tegyék

„Ma azért szavaztam hogy az erdélyi magyar közösségnek legyen erős képviselete az Európai Parlamentben, hiszen az nem volna jó, ha rólunk hoznának döntéseket, de nélkülünk. Kérem, azokra szavazzanak, akik kiállnak értünk, és ne a román nacionalista pártokra, akik biztos nem a mi értékeinket és érdekeinket fogják képviselni!” – nyilatkozta Hegedüs Csilla a szavazást követően.

Erős magyar Kárpát-medencei képviseletre és erős Európára szavazott Porcsalmi Bálint

„Ma azért szavaztam, hogy a Kárpát-medencei magyarságnak erős és egységes képviselete legyen Európában. Most erre nagyobb szükség van, mint bármikor.

Egy erős Európára szavaztam, amely megbecsüli és megvédi a területén élő őshonos nemzeti kisebbségeket

– nyilatkozta Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke vasárnap, azt követően, hogy szavazott.

Fotó: Winkler Gyula/Facebook

A magyar közösség európai és magyar jövőjéért szavazott Winkler Gyula

„Egy olyan Európai Unióra szavaztam, amely elismeri és megvédi az őshonos nemzeti kisebbségek jogait. Egy olyan Európára, amely elítéli a diszkriminációt és ahol minden közösség egyformán érték.

Egy olyan Európára szavaztam, amely elutasítja a többsebességes Uniót, ahol nincsenek fontos és kevésbé fontos országok

– nyilatkozta Winkler Gyula EP-képviselőjelölt, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke azt követően, hogy leadta voksát Vajdahunyadon.

„Mi, erdélyi magyarok szolidaritást és egyenlő jogokat várunk el Európában és itthon, a szülőföldünkön.

Olyan Európát és olyan országot szeretnénk, ahol közösségünk jövőt építhet, ahol nincs kettős mérce, ahol fiataljainknak egyformán esélyük van tanulni, családot alapítani, gyarapodni és méltó életet élni.

Arra kérek minden magyar embert, hogy vegyen részt a választáson és szavazzon közösségünk európai és magyar jövőjéért” – nyomatékosított Winkler Gyula.

{A}

Egy új generáció Európájára szavazott Oltean Csongor

„Én az erős magyar képviseletre szavaztam, hiszen láthattuk, tapasztalhattuk, hogy egyik román párt sem fog értünk kiállni sem itthon, sem az Európai Parlamentben. Ugyanakkor

egy olyan Európáért szavaztam, amely nem csak szlogenként használja a fiatalokat, hanem érdemben tesz is értük.

Én egy új generáció új Európájára szavaztam, én a kislányaim jövőjére szavaztam.”

Oltean Csongor Sepsiszentgyörgyön adta le szavazatát.

Az MPP elnöke a Kárpát-medencei összefogásért szavazott

A déli szentmise után a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumban adta le a szavazatait Mezei János, a Magyar Polgári párt elnöke.

Úgy gondolom, az erdélyi magyarságnak fontos, hogy hangját hallassa Európában is és fontos az európai képviselet. Szavazatommal segíteni akarom azt a törekvést amit az Orbán Viktor által kezdeményezett Kárpát-medencei magyar összefogás jelent

– fogalmazott a szavazást követően Mezei.

Az MPP elnök a referendumon feltett kérdésekre is válaszolt. „A korrupciót meg kell fékezni Romániában és Európában. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a romániai törvényeket módosítani kell olyan értelemben, hogy az emberek méltóságát és az ártatlanság vélelmét biztosítsa mindenki számára.

Ne lehessen az, hogy embereket hajnalban kirángatnak az ágyukból és bebörtönöznek, úgy, hogy semmiféle törvényes alap nincs erre

– mondta el az MPP elnöke.