Hargita megyei zenészek jótékonykodnak Hargita megyei gyermekekért

Székelyhon 2019. május 25., 19:46

A ForFun Egyesület partnerségben a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatósággal május 25–26. között tartja a Hargita megyei zenészek Hargita megyei gyermekekért című karitatív jellegű pop-rock-jazz fesztivált.

Fotó: Hargita megyei zenészek Hargita megyei gyermekekért
A rendezvény médiapartnere a Székelyhon

A kétnapos rendezvénynek a csíkszeredai Mikó-vár ad otthont, ahol olyan neves együttesek lépnek színpadra, mint a Bagossy Brothers Company, Robin and the Backstabbers, a Role, az Ineffable, a Tündérground, valamint az One More Minute. A rendezvény házigazdái: Bocskor Bíborka színművésznő, a Magashegyi Underground alternatív rockegyüttes csíkszentmártoni származású énekesnője és Andra Ioana Iamandi, az Octavian Goga Elméleti Főgimnázium 11-ik osztályos matematika-informatika szakos diákja.

A rendezvény első napján, szombaton délelőtt szervezett sajtótájékoztatón meghitt beszélgetés alakult ki a zenekarok képviselői, a házigazdák, a szervezők és az újságírók között. A beszélgetésen kiderült, hogy úgy a házigazdák, mint az együttesek tagjainak nagyrésze több jótékonysági akcióban vett már részt, és úgy vélik,

hogy szükség lenne a mentalitásváltásra, illetve az önkéntesség és a jótékonykodás meghonosítására Hargita megyében is.

Fotó: Hargita megyei zenészek Hargita megyei gyermekekért

A Tündérground képviselője, Hompoth Arthur Norbert kiemelte, hogy a szombati koncerten a természetközeliség érzését akarja sugallni a hallgatóknak, mert, mint mondta, minél inkább elmélyül a zenében, annál közelebb kerül a természethez.

„Kiskorom óta kezdtem zenélni, és nagyon sok ember segített nekem. Most úgy érzem, rajtam a sor, úgy érzem eljött az ideje annak, hogy én is segítsek a fiatalabb generációknak. Jó érzés segíteni másokon, ezt az érzést az önkéntesek jól ismerik” – részletezte.

{A}

Bocskor Bíborka arról beszélt, hogy Magyarországon nagy jelentősége van az önkéntességnek. „Ott van egy olyan fiatal generáció, melyet nagyon érdekel az, hogy önkénteskedjen és kiterjessze a saját együttérzését a többi emberre.” Az énekesnő megemlítette a 72 óra kompromisszumok nélkül című akciót, mely arról szól, hogy 72 órán keresztül az ország különböző pontjain önkéntes akciók zajlanak, amiken a fiatalok és idősek egyaránt közmunkát végeznek, vagy gyerekekkel foglalkoznak.

Fotó: Hargita megyei zenészek Hargita megyei gyermekekért

A 11-ik osztályos Andra Ioana Iamandi kiemelte, hogy mindig érzékeny volt a hátrányos helyzetben élő emberek iránt. Mint mondta, ismer jó néhányat azok közül a gyerekek közül, akikhez ez az összeg eljut, akiknek a kulturális és sporttevékenységeiket támogatjuk a jótékonysági koncertekkel, és nagyon örül hogy felkértek a házigazda szerepére.

A Role együttes tagja, Sántha Zsuzsánna elmondta hogy idén 33 éves az együttes, és az évek során számos karitatív akcióban vett részt. Idén 15-ik alkalommal szervezik meg a Pünkösdi jótékonysági koncertjüket, de igennel válaszolnak szinte minden alkalommal, amikor jótékonysági koncertre kérik fel őket, mert tudják, mennyire fontos segíteni a hátrányos helyzetben élő embereket. Kodály szavait idézve, miszerint „a zene a lelkek országa” – Zsuzsa azt hangsúlyozta, hogy a zenével lehet a legkönnyebben eljutni az emberek lelkéhez.

Nagyon örülök hogy ennyien össze tudtunk gyűlni egy közös célért és azt hiszem, hogy nagyon szép eseményre számíthatunk

– fejtette ki.

Fotó: Hargita megyei zenészek Hargita megyei gyermekekért

Az idő is a szervezőkkel és a résztvevőkkel tartott a délelőtt folyamán, így sajtótájékoztató alatt, a Mikó-vár előtti téren felállított sátrak védelmében javában zajlottak a gyerekfoglalkozások a Vámszer Géza Művészeti Népiskola tevékenységvezetői, kézművesei, meghívott előadói és szaktanárai irányításával.

A gyerekek hatalmas érdeklődéssel vettek részt az érdekes tevékenységeken, rendre próbálták ki a fajáték készítést, fafaragást, kerámia tárgyak festését, nemezelést, arcfestést, hangszerkészítést, bábkészítést, kőfestést és a dekupázst.

Fotó: Hargita megyei zenészek Hargita megyei gyermekekért