Újra meghallgatja Borbolyt a bíróság

Kovács Attila 2019. május 23., 21:17

Az egymást váltó bírák, illetve a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) a bűnvádi eljárásban játszott szerepét tisztázni hivatott próbálkozások eredményezte halasztások után várhatóan újrakezdődik a Borboly Csaba és tizenkét másik személy ellen indult büntetőper bizonyítási eljárása.

Fotó: Veres Nándor

A csütörtöki tárgyalási napon a Hargita Megyei Törvényszék bírájának több olyan kérésről kellett döntenie, amelyek egy részét már nem először fogalmazták meg Borboly és más vádlottak ügyvédei.

Újnak számít az a beadvány, amelyben a védelem a bizonyítékként felhasznált lehallgatási jegyzőkönyvek fordítása és kiválogatása kapcsán a fordítást végző személy meghallgatását kezdeményezte

– szerintük alapos gyanú van rá, hogy ezeket a SRI végezte el, és a fordító csak láttamozta.

{A}

Több ügyvéd ugyanakkor azt is kérte, hogy a hírszerző szolgálat és az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) közötti hivatalos levelezés anyagát is tegyék nyilvánossá annak érdekében, hogy kiderüljön, mennyire lépte túl hatáskörét a SRI a nyomozás során. Ezeket a kéréseket a bíró elutasította, és későbbi időpontra ígérte két másik beadvány elbírálását – ezek a nemzetbiztonsági okokból elrendelt lehallgatásokra vonatkozó bírói végzés titkosításának feloldását, illetve a lehallgatási jegyzőkönyvekre alapozott bizonyítékok kizárását érintik.

Az állam rendelkezik olyan jegyzőkönyvekkel, amelyekbe senki nem tekinthet bele, titkosak, de az állam felhasználhatja, ha akarja

– emlékeztetett Sergiu Bogdan, Borboly egyik ügyvédje, hozzátéve, a nemzetbiztonsági ügyben történt lehallgatások anyagát nem lehet egy egyszerű bűnvádi eljárásban bizonyítékként felhasználni – erről az Alkotmánybíróság is rendelkezik.

Hozzátette, ha valaki nem tartotta be az alkotmány előírásait – és ez annak számít – vállalnia kellene a következményeket, és korrekt módon folytassa az eljárást. Szerinte

nem lehet egy embert törvényszegéssel vádolni úgy, hogy az állam, az intézmények nem tartják be a szabályokat, ezért sem bíznak az emberek az igazságszolgáltatásban.

Az ügyvéd rámutatott, az említett bizonyítékok esetleges kizárása sem jelenti azt, hogy okafogyottá válik a bírósági eljárás. Mivel a tárgyalást vezető korábbi bíró távozása miatt az egész bizonyítási eljárást, beleértve a tanúk meghallgatását is újra kell kezdeni, a következő alkalommal Borboly Csaba meghallgatása következik – a többi vádlott, mint jelezte, csak a per utolsó szakaszában akar nyilatkozatot tenni.

Elhúzódó eljárás
A DNA 2013-ban a Hargita megyei önkormányzat elnökét, Borboly Csabát a közérdek ellen elkövetett többrendbeli hivatali visszaéléssel, magánokirat-hamisításra való többrendbeli felbujtással, hamisított közokirat felhasználására való felbujtással, közokirat-hamisítással, illetve rágalmazó feljelentéssel vádolta meg, vele együtt további tizenkét személyt küldtek a vádlottak padjára. A DNA szerint a vádlottak két megyei út, a Felsőboldogfalvától Erdővidékre vezető 131-es, és a Csíkrákost Lóvésszel összekötő 124-es számú megyei út felújítása kapcsán több mint 4,8 millió lejjel károsították meg Hargita megyét. A vádirat szerint az összeg a megőrzésre hagyott, ám a valóságban nem létező építési anyagok értékéből, valamint a közbeszerzési eljárásokról kizárt cégek ajánlatai és a tulajdonképpen leszerződött munkálatok értéke közötti különbségekből adódik.