Kastélyrali: nem a gyorsaság, hanem a pontosság a lényeg

Szász Cs. Emese 2019. május 23., 15:21

Veteránautók raliznak két napig Maros és pár környező megyében, ahol immár ötödjére szervezik meg a Kastélyralit. Négy országból több mint hatvan veteránautó jelentkezett be a versenyre, amelynek egyik célkitűzése az is, hogy kastélyokat, várakat látogassanak meg.

Sok oldtimer autót láthatunk az úton hétvégén Fotó: Veres Nándor

A verseny egy kétnapos átlagtartó futam, amely az országos bajnokság hét szakaszából a második, és a marosvásárhelyi Classic Car Club szervezi ötödik éve. „Nem gyorsasági verseny ez, hanem inkább pontossági, meg van határozva például, hogy adott szakaszon mondjuk 30 kilométerrel kell áthaladni, és ezeket a pontokat kell érinteni. Az lesz a verseny győztese, aki a legpontosabban végighalad az útvonalon” – tudtuk meg László Róberttől, a Kastélyrali főszervezőjétől, aki a marosvásárhelyi Classic Car Club egyesület elnöke is. Hozzátette,

idén több mint hatvan veteránautóval fognak versenyezni, a résztvevők többsége Magyarországról és Ukrajnából érkezik, természetesen a hazaiak mellett.

{A}

A május 24–25-én zajló rendezvény Marosszentgyörgyön, az Apollo Hotel parkolójában kezdődik, ahol délelőtt még egy oldtimer autó- és motorkerékpár kiállítás is zajlik, délután pedig elindul a rali első napja, amelynek a versenyen kívül az is a célja, hogy minél több kastélyt, kúriát, várat ejtsenek útjukba a résztvevők. Első nap Nyárádszereda–Kelementelke–Bözöd–Szováta–Szászrégen–Marosszentgyörgy az úti cél. Második nap Marosszentgyörgy–Zsidve–Erzsébetváros és vissza az útvonal.

Számok tükrében
Tavaly a 4. Kastélyrali versenyzői összesen 27 500 kilométert tettek meg, a résztvevő autók korának összege 1779 év volt. Ezen a kiadáson négy országból hat veteránautó klub vett részt.