Komolyzenei gálakoncertnek és mesterkurzusnak ad otthont Csíkszereda

Barabás Hajnal 2019. május 23., 13:50

Újabb lehetőséget kínálnak idén a székelyföldi és erdélyi komolyzenét tanuló fiataloknak, hogy tovább csiszolják tehetségüket azon a ArtStart4U Mesterkurzuson, amelyet július elején Csíkszeredában szerveznek meg. Ugyanakkor komolyzenei hangversenyeket is tartanak a mesterkurzust megelőzően és utána.

A komolyzenéről szól majd július első fele Csíkszeredában. Hangversenyek és mesterkurzusok színtere lesz a város Fotó: Gábos Albin

Negyedik alkalommal szerveznek hangversenyt és klasszikus zenei mesterkurzust Erdély fiatal tehetségeinek a magyarországi Művészeti Alap Értékek Egyesület, és a székelyföldi székhelyű Class Értékeink Egyesület. Az eseményről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán, amelyen a IV. Hazulról Hazaiaknak Gálakoncert és az azt követő ArtStart4U Mesterkurzus programját mutatják be a szervezők.

Lehetőség a tehetségeknek

Tóth László főkonzul a rendezvény kapcsán elmondta, Erdélyben már negyedik alkalommal szervezik meg az eseményt, de Csíkszeredában először tartják meg a mesterkurzust, amelyet idén hét napról tízre bővítettek.

Ezzel az eseménnyel az a céljuk, hogy egyrészt a magyar zeneszerzők műveit is megismertessék a székelyföldi közönséggel, másrészt lehetőséget akarnak biztosítani az erdélyi fiataloknak, hogy a mesterkurzus révén tovább csiszolják tehetségüket.

Ezért a lehetőségért pedig nem kell Budapestre vagy távolabbi vidékekre utazniuk, hanem itt helyben, Csíkszeredában szervezik meg. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere felszólalásában kiemelte, hogy becsüljük meg azokat az embereket, akik a tehetségeket felkarolják, mint amilyen a szentegyházi Haáz Sándor karnagy, aki egészen az alapoktól tanítja a zenét gyermekeknek, ,,és mint amilyen Molnár Levente Liszt-díjas operaénekes, aki a kiváló tehetségek számára nyújt továbblépési lehetőséget”.

Fotó: Gábos Albin

Neves tanárokat hívtak meg

„A székely gyermekek nagyon kivételesek, van bennük küzdésre és versengésre való hajlam, amely hamarabb eljuttatja őket a célba” – fogalmazott Molnár Levente, aki szintén jelen volt a sajtótájékoztatón. A gyergyóremetei születésű, Csíkszeredában nevelkedő, jelenleg Magyarországon élő világhírű operaénekes elmondta, mesterkurzusukra neves magyarországi és külföldi mestertanárokat hívtak meg.

{A}

Többek között Berle Sanford Rosenberg, Megyimóreczné Schmidt Ildikó és Lakatos György tart majd órákat. „A kurzusainkra ugyan a helyek már beteltek, de amennyiben valaki úgy érzi, mégis szeretne részt venni saját költségen, azt szívesen meghallgatja bármelyik oktató” – tette hozzá Molnár Levente.

Hangversenyek

IV. Hazulról Hazaiaknak Gálakoncerten, amelyet június 30-án 19 órától tartanak a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában, erdélyi és székelyföldi tehetségek kapják a főszerepet. Mellettük színpadra lépnek magyarországi művészek is, mint Bojtos Luca, a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny első díjasa, Kovács Gábor tenor, akit jelenleg Berle Sanford Rosenberg tanít. A hangverseny fellépőit a Csíki Kamarazenekar kíséri.

Fotó: Gábos Albin

Idén egy ősbemutatóra is sor kerül, ugyanis Szüts Apor, a Virtuózok felfedezettje karmesterként is bemutatkozik, és először adják elő zeneművét. Az est házigazdája Molnár Levente lesz. A kétrészes koncerten egyébként Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Bartók Béla művei mellett többek között felcsendülnek részletek Verdi és Camille Saint-Saëns műveiből is. Július 10-én, a mesterkurzust követen egy zárókoncertet is tartanak, amelyen a mesterkurzus tanárai is színpadra lépnek tanítványaikkal együtt. A komolyzenei hangversenyeket és a mesterkurzust is a Bethlen Gábor Alapon keresztül Magyarország Kormánya támogatta, ugyanakkor a megvalósuláshoz a csíkszeredai önkormányzat is hozzájárult.