Házkutatást tartottak, kihallgatták, majd hazaengedték Csíkszentmárton alpolgármesterét az úzvölgyi temetőügy kapcsán

Iszlai Katalin 2019. május 23., 11:36

Házkutatást végeztek az úzvölgyi katonatemető román keresztjeinek és ortodox emlékművének letakarása, illetve a május 17-én történt összetűzés miatt Hargita megyében.

Fóliázás, összetűzés, őrködés. A román hatóságok nem hagyták annyiban a pénteki történéseket Fotó: Pinti Attila

Csütörtök reggel házkutatást tartottak László Antal csíkszentmártoni alpolgármesternél, illetve a községházán is a Bákó megyei nyomozó hatóságok az úzvölgyi katonatemető román keresztjeinek és ortodox emlékműjének letakarása, illetve a május 17-én történt összetűzés miatt. Mint Gergely András csíkszentmártoni polgármester érdeklődésünkre elmondta, amikor reggel hét óra körül megérkeztek a községházához, az illetékesek már ott voltak, és jelezték, hogy a Moinești-i bíróság által kiadott házkutatási parancs alapján járnak el.

„Kíváncsiak voltak az alpolgármester irodájára, a térfigyelő kamera belső egységét az engedélyemmel elvitték, majd írtak egy jegyzőkönyvet, és elmentek. Tőlem is kértek egy nyilatkozatot, megkérdezték, hogy tudtam-e a keresztek és az emlékmű letakarásáról, illetve az összetűzésről. Elmondtam, hogy én nem voltam jelen, így azt sem tudom, mi történt pontosan, mindkét eset részleteiről csak a médiában hallottam. Azt mondták, hogy

lopás, rongálás és testi sértés miatt tett feljelentés alapján járnak el”

– avatott be az ügy részleteibe a polgármester. Hozzátette, emellett az alpolgármesternél is házkutatást tartottak, jelenleg pedig Csíkszeredában hallgatják ki. Kérdésünkre arra is kitért, hogy a nyomozó hatóságok eredetileg Bákó megyében szerették volna kihallgatni, de a területi illetékességre való tekintettel kérték az itteni kihallgatást, hiszen Úzvölgye Csíkszentmártonhoz tartozik.

Egyébként úgy tudjuk, hogy csütörtökön öt Hargita megyei helyszínen folyt házkutatás rendőrök és ügyészek bevonásával,

a csíkszentmártoni helyszínek mellett azoknál a személyeknél is vizsgálódtak, akik letakarták múlt héten a kereszteket.

Cătălina Crețu, a Bákó Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtök reggel megerősítette lapcsaládunknak, hogy kollégái házkutatást folytatnak az egy héttel ezelőtti úzvölgyi akció kapcsán. A rendőrségi illetékes közölte, mivel folyamatban lévő vizsgálatról van szó, további kérdésekre egyelőre nem válaszolhat, a rendőr-főkapitányság azonban a nap folyamán részletes tájékoztatást nyújt az ügyben. Kerestük továbbá a Bákó megyei, illetve a Moinești-i ügyészséget is az ügy kapcsán, de csak későbbre, írásban ígértek tájékoztatást.

Előzmények

Mint arról korábban beszámoltunk, múlt csütörtökön az úzvölgyi civil akciócsoport névtelenségbe burkolózó tagjai fekete fóliába csomagolták a román emlékművet és a névtelen román katonák emlékére állított betonkereszteket a katonatemetőben. Az úzvölgyi kezdeményező bizottság jelen lévő tagjai provokatívnak tekintették az akciót, és a civilek távozása után eltávolították a fóliát a román keresztekről.

{A}

Péntek délután aztán három román aktivista érkezett a helyszínre, hogy számon kérje a magyarokat a betonkeresztek letakarásával kapcsolatosan. Cosmin Iosub, Mihai Armaş és George Simion, aki a közelgő európai parlamenti választásokon független jelöltként indult, élő videóban tudósítottak a helyszínről. A Facebookon is közzétett videókban George Simion azt állította, hogy megütötte őt egy magyar férfi, a felvételen azonban csak annyi látszott, hogy elesett, maga az ütés nem. Ennek oka, hogy ütlegelés valójában nem is történt László Antal szerint, aki szintén a helyszínen tartózkodott az összetűzés idején. Az alpolgármester elismerte, hogy egyiküket valóban meglökte valaki, azért láthatták a felvételen azt, hogy elesett, ütlegelésről azonban szó sem volt. Azt is megerősítette, hogy valóban elvették a román férfi mobiltelefonjait, de még a helyszínen vissza is adták.

A Bákó Megyei Rendőr-főkapitányság frissen kiadott közleménye szerint öt helyszínen történt házkutatás olyan személyeknél, akiket az Úzvölgye környékén elkövetett ütlegeléssel vagy egyéb erőszakos cselekedetekkel, rongálással és lopással gyanúsítanak. A házkutatásokat Hargita és Bákó megyében végezték, négy személyt pedig előállítottak a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság székhelyére kihallgatás céljából.

Kihallgatták, majd hazaengedték Csíkszentmárton alpolgármesterét, László Antalt – számolt be Facebook-oldalán közzétett videójában Tánczos Barna szenátor. Mint részletezi, a másfél-, kétórás kihallgatást követően a rendőrök úgy döntöttek, hogy nem viszik további kihallgatásra az alpolgármestert Bákó megyébe, holott reggel még ez volt a szándékuk. Tánczos ugyanakkor a bákói rendőrök túlkapásaként értékeli a reggeli házkutatásokat.
Négy, 54 és 58 év közötti személyt hallgattak ki a rendőrök
Újabb közleményt adott ki a Bákó Megyei Rendőr-főkapitányság, amiből újdonságként az derül ki, hogy a rendőrök a bákói ügyészség irányításával összesen öt házkutatást tartottak az úzvölgyi összetűzés miatt tett két büntetőfeljelentés nyomán, amelyben ütlegeléssel, lopással és rongálással gyanúsítanak több személyt is. Négy házkutatást Hargita, míg egyet Bákó megyében tartottak. Mint tájékoztatnak, az ügyben négy, 54 és 58 év közti személyt hallgattak ki, a házkutatások során pedig bizonyítékokat gyűjtöttek.

{K1}

{K2}