Most éppen ez zavarja a legjobban a románok fórumát

Bíró Blanka 2019. május 21., 20:19

A védelmi minisztérium közbejárását kéri a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma azért, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat befejezze az első világháborús hősök temetőkertjének felújítását.

Archív Fotó: Nagy D. István

A sírkertben az osztrák-magyar hadsereg kilencven katonáját temették el külön sírba. Ioan Lăcătuşu szerint 955 román katona nyugszik a temetőben, és úgy véli, nem adják meg nekik a megérdemelt tisztességet, ami nagy igazságtalanság. A közleményben az úzvölgyi temetőre is kitérnek, azt fejtegetve, hogy

a magyar szélsőségesek románellenes magatartásról tesznek tanúbizonyságot,

megverték és szidalmazták a román jogvédőket. Kérik az elkövetők felelősségre vonását, mert szerintük kegyhelyek megszentségtelenítésében, vandalizmusban és erőszakos cselekedetek elkövetésében vétkesek.

Sztakics Éva sepsiszentgyörgyi alpolgármester lapunknak elmondta, a helyi közös temetőben két emlékmű van: az első világháborúban elesett német katonák emlékműve, és a Sepsiszentgyörgyön, valamint a sepsiszentgyörgyi elesett katonák emlékműve. A német emlékmű felújításához szükséges történelmi tanulmány elkészítésére 600 ezer forint támogatást nyertek a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től, ez alapján hamarosan elkezdik a munkálatokat.

A másik emlékmű egy obeliszkből és a körülötte lévő keresztekből áll. Az obeliszket 2014-ben felújították, ám a keresztek restaurálására a versenytárgyalást megnyerő szakcég nem talált megfelelő technikai megoldást.

{A}

Czimbalmos-Kozma Csaba városmenedzser elmondta, a keresztek nem kőből, hanem mozaikozott betonból készültek, ebbe vésték be a neveket, a műemlékek felújítására szakosodott cég viszont sem a lecsiszolásra, sem a betűátírásra nem talált kielégítő módszert. A tanulmányban és az engedélyben is az szerepel, hogy ezeket

a kereszteket fel kell újítani, nem lehet kicserélni, ám mivel betonból készültek, nehéz ezt kivitelezni

– részletezte a városmenedzser.

Nagy Zoltán történész, az önkormányzat munkatársa elmondta, Demeter Lajos történész szakavatott dokumentációt készített a hősök temetőjéről, pontosan azonosította a hősi halottakat, azt is, hogy melyik alakulatban milyen rendfokozattal szolgáltak. Azért van tucatnyi nemzetiségű katona a sírokban, mert a Székely Nemzeti Múzeum épületében hadi- és járványkórház működött, az ott elhunyt katonákat, hadifoglyokat temették el a közös sírkertben.

Nagy Zoltán felidézte, hogy az obeliszket és a kereszteket 1931-ben avatták fel, Bukarestből irányítva, a Hősök Kultusza Egyesület kezdeményezésére, hogy a rendfenntartók és a katonaság legyen ahol megemlékezéseket tartson.