Pályázhatnak a székelyföldi gazdák a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjában

Gergely Imre 2019. május 21., 17:25

Közzétette a Pro Economica Alapítvány a székelyföldi gazdák által igénybe vehető pályázati kiírását. Egy hónapig, azaz június 21-ig lehet benyújtani az igényléseket a legtöbb 15 ezer euró (70 ezer lej) értékű vissza nem térítendő támogatásra.

Mezőgazdasági gépekre is lehet pályázni. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A proeconomicaalapitvany.ro címen május 21-től elérhető az a pályázati kiírás, amely révén mezőgazdasági erőgépek és kapcsolható eszközök, mezőgazdasági tevékenységekhez szükséges felszerelések megvásárlására, gyümölcsösök, ültetvények telepítésére és korszerűsítésére, valamint tenyészállatok beszerzésére igényelhetnek támogatást Hargita, Kovászna és Maros megye területén élő gazdák. A pályázati lehetőség egyedi abból a szempontból, hogy

nemcsak jogi személyek, hanem magánszemélyek is részesülhetnek a maximum 70 ezer lej értékű támogatásból.

A magyar kormány által finanszírozott székelyföldi gazdaságfejlesztési program révén erőgép, traktor, kombájn vagy egyéb mezőgazdasági eszközök beszerzésére lehet támogatást nyerni. A gyümölcstermesztők új ültetvények telepítésére, valamint a meglévő gyümölcsösök felújítására, fajtaváltáshoz szükséges összegek előteremtésére pályázhatnak. Az állattenyésztőknek pedig törzskönyvezett szarvasmarha, juh, kecske vagy sertés beszerzésére, illetve méhanya és méhcsalád vásárlására nyílik lehetőségük a pályázat révén.

{A}

A rendelkezésre álló keretösszeg 131 millió lej. Ez azt jelenti, hogy

1871 pályázat lehet nyertes, ha mindenki a maximális értéket nyeri el.

Fontos tudnivaló, hogy a pályázónak 25 százaléknyi önrészt kell vállalnia. A kitöltött pályázati formanyomtatványt, illetve a kapcsolódó nyilatkozatokat elektronikus formában, valamint a mellékleteket beszkennelve az alapítvány online felületén kell feltölteni.

Barti: minél hamarább regisztráljanak

A megnyílt pályázati lehetőségről Barti Tihamér, az RMDSZ Gyergyó területi szervezetének elnöke tartott sajtótájékoztatót. Sürgeti a gazdákat, hogy minél hamarabb regisztráljanak az alapítvány oldalán, és jelezzék pályázási szándékukat, hiszen a pályázatok sorrendje szerint részesülnek a támogatásban. Barti ugyanakkor felhívja az érintettek figyelmét, hogy az összes gyergyószéki településen ingyenesen nyújtanak segítséget a gazdáknak a pályázatok összeállításában. Erről a helyi RMDSZ-szervezetek vezetői tudnak további információkkal szolgálni.