Lejárt a személyazonossági igazolványa? Vasárnap is kicserélheti

Simon Virág 2019. május 21., 15:00

Az európai parlamenti választásokra való tekintettel hosszabbított programmal dolgoznak a városi és vidéki lakossági nyilvántartó hivatalokban, hétvégén is fogadva az ügyfeleket. 

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Mint azt a Maros megyei lakossági nyilvántartó hivatal vezetője, Codruța Sava rámutatott, csütörtökön 8:30–18:30 között, szombaton 8–16, vasárnap 7–21 óra között tartanak nyitva az irodák. Az elmúlt évek tapasztalata alapján az igazgató azt mondta, hogy

inkább a helyhatósági és a parlamenti választásokkor szokott több kérés érkezni hozzájuk, az uniós választások esetén jóval  kevesebb.

„Megtörténik, hogy az emberek csak a szavazás napján veszik észre, hogy lejárt a személyazonossági igazolványuk, vagy csak előző napokban nézik meg, hogy meddig érvényes. Maros megyében 16 lakossági nyilvántartó hivatal van. A szombaton és vasárnap beérkezett kéréseket is meg tudjuk oldani a helyi polgármesterek segítségével, akik autót kell biztosítsanak a hivatal munkatársainak, hogy behozzák Marosvásárhelyre a kéréseket, majd visszavigyék a kész dokumentumokat” – mondta Codruța Sava, kiemelve, hogy a távolabbi települések, például Szováta, Erdőszentgyörgy, Déda vagy Nagysármás esetében lehetséges, hogy a szombaton beadott kéréseket csak vasárnapra dolgozzák fel, de ha a törvény által előírt iratokat benyújtja a kérvényező, mindenképp lesz új irata, így szavazni is tud.

{A}

A személyi igazolvány cseréjéhez, az elvesztett kártya helyettesítéséhez szükséges dokumentumok: keresztlevél, házassági bizonyítvány vagy válási végzés, halotti bizonyítvány (eset szerint), 14 év alatti gyerek(ek) keresztlevele, illetve lakhelyigazolás. Az iratokról eredeti példányok felmutatása és egy másolat is szükséges.

A választások napján készíttetett személyazonossági kártyákról pontos kimutatást kell küldjenek a megyei hivatalok Bukarestbe, ahol ellenőrzik a kéréseket és azok jogosságát.