Árvízvédelmi figyelmeztető szint felett a háromszéki folyóvizek

Bíró Blanka 2019. május 21., 10:27

Megnövekedett a folyóvizek szintje Kovászna megyében, de egyelőre nem keletkezett jelentősebb kár. A szakemberek azonban a vízszint további emelkedésére számítanak.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Sándor László, a Kovászna megyei vízügyi hatóság főmérnöke a Székelyhonnak elmondta, a Kisborosnyóhoz tartozó Nagypatakon hét háztartás udvarára folyt be a víz, négy kutat és mintegy két hektárnyi kertet árasztott el a helyi patak. Ott nincsenek árvízvédelmi munkálatok, a megáradt patak szabad folyásban lépett ki a medréből. Az éjszaka folyamán a Vargyas-patak, a Kászon-patak és a Feketügy folyó szintje lépett túl az árvízvédelmi figyelmeztető szinten, de a Vargyas vissza is húzódott. A Kászon-patak Hargita megyei szakaszán vízszintnövekedést jelentettek, így arra számítanak, hogy kedden Kovászna megyében is tovább nő a vízszint.

{A}

Az Olt folyó Mikóújfalunál kedd reggel érte el az árvízvédelmi figyelmeztető szintet, de további növekedésre számítanak, miután reggel Csíkszentkirálynál nagyobb mennyiségű csapadék esett. Sándor László elmondta, készenlétben állnak.

A Hargita és Maros megyei helyzetről itt és itt olvashat.

{K1}

{K2}