Korszerűsítési munkálatok miatt lezárják a tekerőpataki vasúti átkelőt

Gergely Imre 2019. május 20., 21:57

Korszerűsítési munkálatok miatt kedd és péntek között zárva lesz az autós forgalom elől a tekerőpataki vasúti átkelő. A jelenlegi kézi vezérlésű helyett automata sorompót szerelnek fel.

Könnyebb lesz az átkelés a munkálatok után Tekerőpatakon

Már hétfőn elkezdték a munkát a 138-as számú megyei úton áthaladó vasúti síneknél a tekerőpataki vasúti megálló közelében, de ekkor még nem volt szükség az átkelő teljes lezárására.

Kedd és péntek között azonban nem haladhatnak majd át itt az autók.

A Gyergyószentmiklóst Székelyudvarhellyel összekötő forgalmas útszakasz helyett két elkerülő útvonalat ajánlanak a gépjárművezetők számára.

A gyergyószentmiklósi vasúti átkelőt érintve Gyergyóalfalu irányába és innen a 126-as megyei útra térve, Gyergyócsomafalván áthaladva lehet eljutni Székelyudvarhely felé.

{A}

A másik lehetséges útvonal a Vasláb és Gyergyóújfalu közti út, amelyet az elmúlt évben újítottak fel.

Az ígéretek szerint a lehetséges kerülő útvonalakról megfelelő jelzőtáblák tájékoztatják majd az autók vezetőit.

Amint arról Barti Tihamér, a megyei önkormányzat alelnöke tájékoztatott, az állami vasúttársaság mostani munkálatai során a jelenlegi, kézzel irányított sorompók helyett automata, félsorompókkal helyettesítik, kiépítve az egyéb szükséges jelzőrendszereket is. Emellett

az átkelőhelyet is modernizálják, hogy a járművek zökkenőmentesen tudjanak átjutni a síneken.

Tekerőpatakon gyakran előfordult, hogy egy-egy vonat érkezése előtt akár fél órával leengedték a sorompót és emiatt hosszú autósorok alakultak ki. Megtörtént azonban az is, hogy érkezett egy szerelvény, és mégsem eresztették le a sorompót, ami így valóságos életveszélyt jelentett.

Az átkelő teljes lezárása a vasúttársaság tájékoztatása szerint kedden reggel 9 és péntek 21 óra között történik.