A tervezettnél sokkal többe kerül a napközi

Gergely Imre 2019. május 20., 12:02

2016-ban kezdték el az építkezést a gyergyószentmiklósi Kossuth Lajos utcai Csodavilág napközi épületénél, azonban három év után sem lehet arra számítani, hogy az új tanévben gyermekeket fognak itt oktatni az óvónők.

Kezdetben mindössze azt tervezte az önkormányzat, hogy beépíti a régi épület tetőterét, és ott új termeket alakítanak ki. Erre a fejlesztési minisztériumtól támogatást is nyert. Amikor elkezdődött a munkálat,

egy szakhatósági felmérés kiderítette, hogy a meglévő falak nem bírnák el azt a megterhelést, ami a beépítéssel járna.

{A}

A falakat meg kellett erősíteni, az alsó szint mennyezetét kicserélni, a falak tetejére betonkoszorút építeni. Amikor ez megtörtént, kiderült, hogy a plusz súlytól a falak süllyedni kezdtek. Emiatt meg kellett bontani a padlót is. Mindezek pedig maguk után vonták, hogy az épületgépészet (víz-, villany-, fűtéshálózat) is cserére szorul. A szükséges munkálatokhoz igazítva módosítani kellett a terveket is. Ezek május végére készülnek el, és akkor írhatják ki az újabb közbeszerzést a kivitelezésre – közölte érdeklődésünkre Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere.

A fejlesztés az előzetes számítások szerint 800 ezer lejbe került volna, az új tervek szerint azonban több mint 1,46 millió lejbe kerül majd a kerítés formájáról „ceruzás” napközinek nevezett épület felújítása. A polgármester elmondása szerint ez így még mindig kevesebb, mint ha egy teljesen újat építettek volna.

Amennyiben gyorsan találnak kivitelezőt, idén az alsó szinten végzik el a szükséges beavatkozásokat, a tetőtérre csak 2020-ban kerülhet sor – ismertette a településvezető, hozzátéve, hogy mindez attól függ, mikor jelentkezik olyan cég, amely vállalja a munkát.

Az a vállalkozás, amely 2016-ban elkezdte a munkát, szerződést bontott, arra hivatkozva, hogy a tervezett összegből nem tudná elvégezni a beruházást.

A Fogarasy Mihály Általános Iskolához tartozó Csodavilág Napközi Otthon csoportjai tehát legalább 2020 őszéig „albérletben” maradnak a Pitypang napköziben, a helyiek által Orosz Kálmán-iskolának nevezett épületben.