Így fog kinézni az új bölcsőde-napközi Csíkszeredában

Iszlai Katalin 2019. május 19., 13:52

Több újratervezés után elkészült a csíkszeredai dendrológiai park területére tervezett napközi és bölcsőde látványterve. Az egyemeletes épület kivitelezéséhez várhatóan még idén hozzálátnak, hiszen a cél az, hogy a 2020-21-es tanévben már az új épületbe járhassanak a gyerekek.

Látványterv. A nyolc oktatóterem mellett személyzeti termek, egészségügyi terek és a földszinten egy étkező is épül majd Fotó: Arc Stúdió

Számos akadály után az év második felében elkezdődhet a csíkszeredai dendrológiai park területére tervezett napközi és bölcsőde építése. Erre még tavaly nyert támogatást a Szent Kereszt-plébánia a magyar kormány óvodafejlesztési programja által, a kivitelezést azonban hátráltatta, hogy a város általános rendezési tervének (PUG) hiányában nem bocsájtottak ki építkezési engedélyt számukra. Ezért az új létesítmény helyszínére övezeti rendezési tervet (PUZ) készíttettek, ezt végül áprilisi ülésén fogadta el a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület.

Az urbanisztikai szabályozás most már lehetővé teszi, hogy napközit és bölcsődét építsenek a területre, már csak néhány engedély beszerzése maradt hátra.

{A}

Darvas-Kozma József plébános elmondása szerint a 120 gyerek taníttatására alkalmas bölcsőde-napközi nagy segítséget jelent majd a város számára. Hozzátette, már el is kezdtek személyzet után nézni, hiszen a 2020-21-es tanévre meg szeretnék nyitni az oktatási intézményt.

Az épület részleteiről a terveket készítő Arc Stúdió illetékeseivel, György Csongor felelős építésszel és Máthé Zoltán ügyvezetővel beszélgettünk. Mint kiderült, azért volt szükség több újratervezésre, mivel eredetileg csak a bölcsőde szerepelt az elképzelések között. Időközben aztán kiderült, hogy bölcsődet csak földszinten lehet elhelyezni, a Szív utcai területen pedig nagyon rosszak az alapozási körülmények (mivel tulajdonképpen egy mocsáron fekszik), ezért

végül abban maradtak, hogy négy óvodai és négy bölcsődei csoport számára alakítják ki az épületet.

Fotó: Arc Stúdió

Így lett kétszintes az épület, a földszinten a bölcsődei csoportok, az emeleten pedig az óvodások kapnak majd helyet. Máthé Zoltán elmondása szerint a nyolc oktatóterem mellett személyzeti termek, egészségügyi terek és a földszinten egy étkező is épül majd. Hosszútávon pedig az az elképzelés, hogy főzőkonyha is épüljön, rövidtávon azonban előfordulhat, hogy ez egyelőre nem fér bele a költségvetésbe az alapozási gondok és a az építőipari beruházások költségeinek jelentős növekedése miatt.

Máthé kérdésünkre arra is kitért, hogy várhatóan az év második felében látnak munkához, és ha pirosba nem is tudják felépíteni idén az épületet, az alapozást mindenképp szeretnék elvégezni. Hozzátette:

az is bonyolítja a helyzetet, hogy az építkezés a sátortetős műjégpálya elköltöztetését feltételezi.

Ennek oka, hogy az általános rendezési terv zöldövezetként kezeli a területet, ennek pedig csak bizonyos százaléka beépíthető. Azt is elárulta, hogy épületgépészeti szempontból újítani szeretnének, például korszerű szellőztetőberendezésben gondolkodnak. 

Fotó: Arc Stúdió