Két napig áll a bál a marosvásárhelyi várban

Szász Cs. Emese 2019. május 18., 14:01

Hagyományos mesterségek bemutatói, kiállítások, előadások, na meg persze a néptánc és a népzene az elmaradhatatlan kelléke az először megszervezett Folklorum Fesztiválnak. 

Főszerepben egész hétvégén a népzene és néptánc Fotó: Barabási Attila Csaba

A programokban és vendégekben bővelkedő fesztivál szombaton délelőtt kezdődött, a kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló programokkal egészen vasárnap estig várják a nagyérdeműt a marosvásárhelyi várban. Két színpadon is zenét és néptáncot láthatnak-hallhatnak a résztvevők, akiknek természetesen lehetőségük van részt is venni a táncban és muzsikában.

{A}

A rendezvény megálmodója, a Maros Művészegyüttes, illetve annak vezetője, Barabási Attila. Barabási érdeklődésünkre elmondta, hogy mi motiválta a hagyományteremtő szándékkal megszervezett fesztivál létrehozásában. „Erdélyben több nemzetiség él együtt, mindegyik itt élő nemzetiség szervez kulturális rendezvényeket, de Marosvásárhelyen most először születik egy olyan hagyományőrző fesztivál, amely külön figyelmet fordít arra, hogy négy nemzetiség – magyar, román, német és roma – folklór értékeit egymás mellé helyezze és úgy mutassa be” – fogalmazott a hivatásos együttes vezetője, aki elmondása szerint az ötlet megvalósításához méltó partnerre talált a budapesti Hagyományok Házában, amely most építi az erdélyi hálózatát.

Már szombaton reggel sokan érkeztek a Folkforum hagyományőrző fesztiválra Fotó: Barabási Attila Csaba

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója elmondta, hogy a hetvenes években, amikor a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum diákja volt, akkor még Marosvásárhely környékén bárhova kiment falura, mindenhol élő népművészettel találkozott. „Aztán eltelt negyven év, jöttek a változások, s az, amit mindannyian szívügyünknek tekintettünk, az mindinkább visszaszorult és eltűnőben van mindenütt. Akkor gondoltunk rá, hogy hogyan adjuk át őseink örökségét az utódainknak, s így jött létre a Hagyományok Háza” – mondta a főigazgató, aki kiemelte, mennyire fontos, hogy

egy olyan rendezvény indult most útjára, amely négy nemzetiség bemutatására vállalkozott.

„Hála Istennek a mezőségi románok pont olyan szépen táncolnak, mint mi, közöttük is meg lehet találni az utolsó mohikánokat, akiktől tanulni lehet” – hozta fel példának Kelemen László.

Népi mesterségekkel is ismerkedhetünk Fotó: Barabási Attila Csaba

A hagyományőrző, interetnikus fesztivál kétnapos programja nem okoz csalódást, minden érdeklődő megtalálhatja azt, ami legjobban érdekli: néptánc, népzene, népi jellegű kiállítások, gyerek és ifjúsági programok, adatközlő idős táncosok és zenészek előadásai. Továbbá külföldi és belföldi előadóművészek, népzenei koncertek között válogathat az, aki meglátogatja a hétvégén a marosvásárhelyi várat. Minden bástyában kiegészítő programok szórakoztatnak, elhoztak például a Kallós Zoltán Néprajzi Múzeumból egy ízelítőt, tiszta szobát, mezőségi ágyat, népviseletekbe felöltöztetett babákat is láthat az érdeklődő, a Virtuális Hagyományok Háza a legmodernebb technológia segítségével az érdeklődőket egy olyan dimenzióba hívja, ahol körbejárhatják az Országos Népművészeti Kiállítás termeit; eddig sosem látott nézőpontokból vizsgálhatják meg a népi iparművészet válogatott darabjait, vagy egy-egy perc erejéig akár együtt állhatnak színpadra a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival.

Ízelítő Kallós Zoltán válaszúti gyűjteményéből Fotó: Barabási Attila Csaba

De a hagyományos mesterségekből is kap ízelítőt a látogató, kibédi posztóüzem mutatja be a posztókészítés, gyapjúfeldolgozás titkait, kosárfonók, bőrdíszműves, furulyakészítő, fafaragó, viseletkészítő mesterségének rejtelmeibe is be lehet tekinteni majd – hogy csak néhányat említsünk a vasárnap estig tartó programok közül.