Megvalósításokról beszélt és ígérgetett a fejlesztési miniszter Marosvásárhelyen

Antal Erika 2019. május 17., 15:55

A vízgazdálkodás ésszerűsítésére, a mezőségi falvak ivóvíz-ellátásának helyzetéről beszélt Daniel Suciu fejlesztési miniszter, aki pénteken Marosvásárhelyre, illetve több Maros megyei faluba is ellátogatott, tárgyalt a polgármesterekkel, felmérte, melyek a legsürgősebb tennivalók.

Mikrofonvégen a fejlesztési miniszter. Az ígérgetés mellett tájékozódott is Fotó: Antal Erika

Maros megye prefektusával és a megyei tanácselnökkel is találkozott a miniszter, aki sajtótájékoztatón ismertette az eddigi megvalósításokat és mindazt, ami jelenleg folyamatban van, illetve, ami még a tervezés kezdetén áll. Elmondta:

Maros megyei fejlesztésekre 2,47 milliárd lejt szán a szaktárca, Ebből 93 beruházást végeztek, 193 millió lej értékben, amiből 121 millióval már elszámoltak és következik a hátramaradt összegnek a törlesztése. 

Továbbá arról is beszámolt a miniszter, hogy Maros megyében 300 millió lejt fordítanak az ivóvíz- és szennyvízhálózat kiépítésére azokon a településeken, ahol ez még nem történt meg.

58 tanintézményt korszerűsítenek 92 millió lejből és 96 útjavítást terveznek 433 millióból.

{A}

Két kulturális jellegű épületre is szánnak pénzt, 110 milliót, míg sportlétesítményekre 384 milliót. Ezen kívül hidak, közintézmények és a közvilágítás megújítását finanszírozzák.

Daniel Suciu újságírói érdeklődésre beszélt arról a törvénymódosításról is, amely az Uber személyszállító szolgáltatás tevékenységét lehetetlenítené el Romániában. Szerinte a kormánynak nem áll szándékában az online platformokat büntetni, vagy azok működését korlátozni. Tisztában van azzal is – hangsúlyozta, – hogy ez egész Európában megoldatlan terület, mivel egy újszerű kezdeményezésről van szó, még nem találtak rá igazán megoldást.

Beismerem, nagyon nehéz kérdés, de mi nem az online platformok ellen vagyunk, hanem a törvénytelen személyszállítás ellen

– magyarázta a miniszter.

A marosvásárhelyi uszoda és korcsolyapálya kivitelezése már egy év késésben van – hívták fel a miniszter figyelmét az újságírók, – akiknek azt válaszolta, a helyszínen fog tájékozódni arról, hogy mi történik.