Elgázoltak egy kerékpáros gyereket, apuka a Székelyhonra haragszik

Szüszer Róbert 2019. május 17., 14:29

Elütötték Novák Ede fiát! Szondy Zoli volt az! Begipszelt lábbal vezetett! El akarják tussolni! Ilyen és ehhez hasonló infók kezdtek pénteken reggel csordogálni a szerkesztőségünkbe. Aztán kiderült, hogy nem merjük megírni.

Bicikliversenyző kiskorúak a Csíkszereda-Csíkmindszent útvonalon. Korábbi felvétel Fotó: Gecse Noémi

Egymás után érkeztek a telefonhívások, amelyek közül egy székelyudvarhelyi kiemelkedik. Írjátok meg, hogy Novák Ede fiát elgázolták edzés közben. Azt feleltem, hogy teljesen mindegy kinek a fiát ütötték el, a rendőrség közleményét hamarosan feldolgozzuk. Indulatos, de civilizált vitát folytattam a hívóval, innen jutottunk el odáig, hogy Novák Ede dühös Facebook-posztban kezdte ekézni a Székelyhont:

Felháborító az a dolog, hogy a helyi sajtó tényleg ennyire mélyre süllyedt, hogy nem mernek erről egy becsületes, a tényeket bemutató cikket írni. A Székelyhon médiacsoportról beszélek. Mivel egy közismert személy követte el az autó balesetet, azt nem írják meg.

Novák Ede eredeti, többszöri módosítás előtti Facebook-bejegyzése. Forrás: Képernyőfotó

Ekkor egyébként a rendőrségi közlemény alapján a Székelyhon.ro oldalon már kint volt a közlekedési balesetről szóló hír. Sótlanul, színezés nélkül. Ezt róják most fel nekünk. Hát jó, nyissuk meg a bulvárcsapot.

A baleset

Könnyebb sérüléseket szenvedett csütörtök délután az a 13 éves, csíkszeredai biciklis, akit Csíkszentlélek község területén, a 123B jelzésű megyei úton ütött el egy szintén csíkszeredai, 51 éves férfi, miután egy kanyarban áttért az ellenkező irányú közlekedési sávra. A rendőrség szerint a kiskorú áldozat 11 éves lánytestvérével kerékpáredzést tartott felnőtt kíséretével. Tehát:

a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia elnöke elgázolta a paralimpiai bajnok Novák Ede fiát, a többszörös korosztályos bajnok, 13 éves N. E.-t.

A balesetben a gyerek többszörös zúzódást szenvedett, áldott szerencse, hogy nem történt tragédia.

{K1}

A sofőr

„Csíkmindszentről autóztam Csíkszeredába, a mindszenti postahivatal utáni kanyarban átvágtam a felezővonalon, ekkor szembejött velem két versenybiciklis, akik sisakot és versenyzői formaruhát viseltek.

Gyorsan elrántottam a kormányt, megpróbáltam az árokba hajtani, de már késő volt: az első biciklissel összeütköztem

– idézte fel lapunknak a csütörtöki balesetet Szondy Zoltán. A fociakadémia vezetője hozzátette, azonnal hívta a 112-öt, két mentőautó érkezett ennek nyomán a helyszínre, a gyereket beszállították a kórházba.

„A helyszínen megszondáztattak a rendőrök, a fiola 0,0 százalékos alkoholkoncentrációt mutatott. Én is bementem a sürgősségre, ahol vért vettek tőlem. Nagyon megkönnyebbültem, amikor szóltak a rendőrök, hogy hál’ Istennek a gyereknek nincs komolyabb sérülése” – folytatta Szondy Zoltán. Kitért arra is, hogy

ott találkozott a gyerek édesapjával, akitől elnézést kért.

„Abban maradtunk, hogy másnap, péntek délelőtt telefonon egyeztetünk, találkozunk és higgadtan beszéljük át az esetet.

A rendőrségen nyilatkozatot tettem, amiben elismertem, hogy átmentem a záróvonalon, elismertem a felelősségem.

Sajnálom, hogy mindez megtörtént és kívánok a gyermeknek minél hamarabbi felépülést. Mivel az apával azóta sem tudtam felvenni a kapcsolatot, ezúton is elmondom, hogy nagyon sajnálom az esetet és a balesetből származó károkért vállalom a felelősséget” – hangsúlyozta. A kérdésre, hogy jó-jó, de begipszelt lábbal vezetett, ez is összefügghetett a balesettel, azt felelte: a bal lábam van rögzítve, az autó pedig automata váltós, abban nem kell a bal lábat használni.

{A}

A kórház

„Egy 13 éves kisfiút szállítottak be a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi betegellátó osztályára többrendbeli zúzódással a fején és a végtagokon. A vizsgálatok során megállapították, hogy az egyik térdén komolyabb ütést és ínszalagszakadást szenvedett, ezért az ortopédiai osztályra utalták. Állapota jelenleg nem súlyos és stabil” – tájékoztatta a Székelyhont R. Kiss Edit, az intézmény sajtószóvivője.

A rendőr

„Mit mondott, kicsoda, Szondy Zoltán?” – kérdezett vissza Filip Gheorghe, amikor a baleset részleteiről kérdeztem. A rendőrségi szóvivő ekkor tudta meg, hogy ki ült a volán mögött. Leszögezte, a felelősség a sofőré, ő okozta a balesetet, amelyben szerencsére nem történt katasztrófa. 

A vétkes elismerte a felelősségét, ettől függetlenül büntető eljárást kezdeményeztünk ellene gondatlanságból okozott testi sértés miatt. Emellett bevontuk a vezetői engedélyét, ugyanakkor pénzbírságot fogunk rá kiszabni, amiért áthajtott a másik sávba. A büntető eljárással kapcsolatos anyagot majd átadjuk az ügyészségnek, ők folytatják majd tovább

– ismertette a részleteket Filip Gheorghe. A kérdésre, hogy kiskorú kerékpárosok közúton tartott edzéseit milyen jogi előírások szabályozzák, rámutatott, a válasz a közlekedési szabálykönyvben megtalálható. Tényleg, ott a 70. cikkely második bekezdésében:

a közúti kerékpározás feltétele, hogy a jármű vezetője betöltse a 14. életévét.

Apuka

„Vártuk, hogy megjelenjen a hír, de nem történt semmi” – mesélte érdeklődésemre Novák Ede, hogy mitől pattant el benne a húr. Ő kérte meg, hogy telefonáljon az a hívó, akivel összevitatkoztam a délelőtt. Az események miatt teljes joggal zaklatott állapotba került apuka elmondta,

ahogy az autó kinéz, kész csoda, hogy a gyermeke ennyivel megúszta.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy mit írnak elő a közlekedési szabályok” – zárta rövidre Novák Ede, amikor a kerékpáredzés részleteire tereltem a szót. Elmondta, az edzéseket nagyon nehéz úgy végezni, hogy közben a jogi szabályozás azt nem segíti.

Aggódunk a gyerekek biztonsága miatt, igyekszünk mindent a lehető legátgondoltabban megszervezni, ezért nem országutakra megyünk ki velünk, hanem kevésbé forgalmasabb szakaszokra

– tette hozzá. Így edzenek a fiatal kerékpárosok egész Európában, ezt a modellt követik itt is. „Jó volna úgy módosítani a jogi kereteket, hogy azok tekintettel legyenek a sportolás feltételeire is” – szögezte le a paralimpiai bajnok, akivel egyébként a beszélgetés után barátságban váltunk el.

Végszó

Egy percig sem gondoltam arra, hogy számít ki kinek a fia és apja egy közlekedési balesetben. Mentségemre csak a GDPR meg a kiskorúak személyiségi jogaira vonatkozó szigorú szabályozást tudnám felhozni, de nem teszem. Úgyse hinné senki, mert hát ott a tuti a Facebookon.

Ezek a tények:

a balesetet nem az okozta, hogy kiskorúak a közlekedési szabályok idevágó passzusa ellenére tekertek a közúton, hanem az, hogy Szondy Zoltán levágta a kanyart. Akiről mi sose fogjuk megírni, hogy elgázolt egy gyereket.