Újabb 16 településen lesz ingyenes wifi közterületen

Iszlai Katalin 2019. május 25., 09:43

Ismét több ezer európai település nyert támogatást a WiFi4EU európai uniós program által arra, hogy ingyenes wifihálózatokat hozzon létre a közösségi élet színterein. Romániában 250 városi és községi önkormányzat kap ezáltal tizenötezer euró értékű utalványokat.

Fotó: Gábos Albin

Lezárult a WiFi4EU európai uniós program második kiírása, amelyre ezúttal is több mint tízezer település jelentkezett. A pályázat elbírálását a napokban tették közzé, és mint kiderült, a 3400 nyertes önkormányzat közül 250 romániai. A hazai sikeres pályázók között számos Maros és Hargita megyei önkormányzat is szerepel, így például

Segesváron, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson is ingyenes internetkapcsolatot fognak kiépíteni a közterületeken.

Sokan éltek a lehetőséggel

A WiFi4EU kezdeményezést 2018-ban indította el az Európai Bizottság azzal a céllal, hogy a közösségi élet legfőbb színterein, például parkokban, középületekben, könyvtárakban vagy egészségügyi központokban Európa-szerte ingyenes, kiváló minőségű vezeték nélküli internetkapcsolat álljon a lakosok és az Európába látogatók rendelkezésére. A program által

a nyertes önkormányzatok 15 ezer eurós utalványokat kapnak, amelyből a vezeték nélküli internetkapcsolatot biztosító berendezés és annak telepítése fedezhető,

de a kedvezményezettnek kell állnia legalább három évig az internet-előfizetést, valamint a berendezések karbantartásának költségeit. A wifihálózatoknak képeseknek kell lenniük arra, hogy magas színvonalú felhasználói élményt biztosítsanak. A településeknek a helyileg kínált leggyorsabb (de legalább 30 Mbps letöltési sebességű) szolgáltatásra kell előfizetniük. Emellett az önkormányzatoknak biztosítaniuk kell, hogy a telepítés befejeződjön és a telepített hálózat a támogatási megállapodás aláírásától számított 18 hónapon belül működésbe lépjen.

Fotó: Pál Árpád

A kezdeményezés már tavaly is nagy népszerűségnek örvendett Európában és Romániában egyaránt. Akkor országszerte 224 település pályázott sikeresen, Hargita megyében Csíkszentmihály, Korond, Csíkszentsimon, Oklánd, Csíkmadaras, Ditró, Gyergyóremete és Balánbánya kapott utalványokat, Maros megyében pedig Nyárádgálfalva, Dicsőszentmárton, Marosludas, Szováta, Nyárádszereda, Ákosfalva és Marosszentanna részesült támogatásban. Az idei második kiírás alkalmával sem csökkent az érdeklődés az ingyenes wifihálózatok létrehozása iránt, hiszen ismét több mint tízezer önkormányzat adta le pályázatát Európában a rendelkezésre álló egyetlen nap alatt.

A napokban közzétett eredmények szerint Maros megyében Segesvár, Magyaró, Kibéd, Koronka, Déda, Marossárpatak és Libánfalva nyerte el a támogatást, Hargita megyében pedig Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Maroshévíz, Gyimesfelsőlok, Csíkrákos, Székelyderzs és Oroszhegy.

Hol alakítják ki?

Csíkszeredában a Vár téren biztosítanak majd ingyenes internet-hozzáférést a támogatás által – tudtuk meg Füleki Zoltán alpolgármestertől. Mint mondta, már a korábbi kiírásnál is pályáztak, de mivel akkor nem nyertek, idén ismét belevágtak.

Örülünk, hogy meg tudjuk valósítani az ingyenes internet-hozzáférést, a tervek szerint a múzeum előtti teret fogjuk lefedni, hiszen ott általában sokan megfordulnak, gyerekek, felnőttek és turisták egyaránt.

A lakosok szeretik ezt a helyszínt főként nyáron sokan látogatják, és rengeteg turista is megfordul ott a múzeumnak köszönhetően, ezért ez turisztikai szempontból is előnyös lehet a város számára” – emelte ki Füleki.

Gyergyószentmiklóson a központi parkban alakítanak ki ingyenes wifihálózatot Fórika Krisztina hivatali sajtószóvivő elmondása szerint,

mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy ott fordulnak meg a legtöbben. Azért is esett erre a helyszínre a választásuk, mert annak ellenére, hogy a város közepén van, zöldövezet is található ott, a kihelyezett padoknak köszönhetően pedig le is lehet ülni, és úgy böngészni. „Arról nem is beszélve, hogy a városba látogatóknak is nagy segítséget jelent, hiszen eddig csakis kávézókban, éttermekben kapcsolódhattak rá wifihálózatra, hogy megnézzék, a Gyilkos-tó mellett merre látogathatnak még el a környéken. Az újításnak köszönhetően azonban már a szabadban is lesz erre lehetőségük” – húzta alá a szóvivő.

Fotó: Pixabay.com

Székelyudvarhelyen szintén a városi parkba tervezik a hálózat kialakítását, véglegesen azonban egyelőre nem döntöttek a helyszínről

– mondta érdeklődésünkre Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal szóvivője. Hozzátette, a pályázat leadásakor folytatott egyeztetéseken ez a helyszín kapta a legtöbb szavazatot, mivel egyelőre nincs ingyenes internet-hozzáférés, és sokan megfordulnak ott. Székelyudvarhelyen is figyelembe vették, hogy a parkban több korosztálynak jelentene segítséget az újítás, amelyet a padoknak köszönhetően kényelmesen használhatnának.

Dósa Sándor kibédi polgármester lapunktól értesült arról, hogy kedvezően bírálták el a pályázatukat. A községvezető az első meglepődés után örömét fejezte ki, és mint mondta, várhatóan négy olyan helyszínen alakítanak ki ingyenes internet-hozzáférést, ahol sokan megfordulnak és nagy szükség van rá:

az önkormányzatnál, a templomnál, a sportbázisnál és az iskolánál. 

Van még esély
A WiFi4EU kezdeményezés ezzel nem ért véget, hiszen az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az eddigi kettő mellett még további két kiírást tartanak 2020 végéig. Így azok a települések is bekapcsolódhatnak, amelyek eddig nem tették, illetve ismét próbálkozhatnak azok is, akik a korábbi kiírásokkor nem jártak sikerrel. Azok a települések azonban, amelyek egy pályázati felhívás keretében már kaptak utalványt, nem jelentkezhetnek a további felhívásokra. A program részleteiről, illetve a napokban lezárult kiadás eredményeiről a www.WiFi4EU.eu portálon található bővebb információ.