Panteon – a kiállítás, amely tükrözi, hogy kik is vagyunk

Barabás Hajnal 2019. május 16., 20:40

Akár kulturális értékcserének is nevezhetjük, hogy a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményének legjavát állították ki a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban. A Panteon címet viselő tárlat megnyitóját csütörtök este tartották.

Fotó: Gábos Albin

A Panteon című képzőművészeti tárlat ezúttal Csíkszeredába érkezett. A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményének legjavát tartalmazó kiállítást csütörtökön nyitották meg a közönség előtt. Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója köszöntőbeszédében elmondta, a tárlat egyfajta kulturális értékcsere révén jöhetett létre, a sepsiszentgyörgyi múzeummal való együttműködés eredményeképpen.

Fotó: Gábos Albin

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere pedig arról beszélt, hogy az elmúlt 12 év színvonalas kiállításainak méltó folytatása ez a tárlat, ezért arra biztat mindenkit, hogy hozza el ismerőseit, barátait, hogy tekintsék meg közösségünk neves alkotóinak munkáit, amelyek által megmutathatjuk, hogy kik vagyunk.

Öt teremben állították ki

Térségünk neves képzőművészeinek több mint 80 alkotását a csíkszeredai múzeum öt termében helyezték el, szürke színű hátterezéssel, hogy jobban visszatükrözhessék színes világukat. Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója a tárlat címe kapcsán, úgy fogalmazott, hogy

mivel a Panteon görögül az istenek találkozóhelyét jelenti, ezért méltán nevezhetik a fejedelmi képzőművészek találkozóhelyének a kiállítást.

{A}

Tőle tudjuk, hogy a művek legtöbbjét egyébként adományba kapta a múzeum.

Jelentős alkotók

Többek között tájképek, önarcképek, mezei munkák, csendéletek, város és faluképek ábrázolását lehet megtekinteni, a képzőművészek többnyire progresszív alkotásait az 1900-as évekből. Olyan jelentős alkotók munkáit állították ki, mint Gyárfás Jenő, Ziffer Sándor, Mattis-Teutsch János, Szervátiusz Jenő, Baász Imre, Plugor Sándor, Jecza Péter, Fekete Zsolt, Bodosi Dániel, valamint  Korondi Jenő. 

Az időszakos kiállítás július 21-ig látogatható.

A Csíki Székely Múzeum ugyanakkor kedden egy újabb kiállítás-megnyitóra készül a Nagy Imre Galériában, Nagy Imre festő munkáit mutatják meg, mint ígérik, a neves művész új arcát ismerhetjük meg általa.

Fotó: Gábos Albin