Rá sem nézett a marosvásárhelyi tiltakozókra a kormányfő

Antal Erika 2019. május 16., 19:58

Mintegy kétszázan gyűltek össze a Maros megyei kórház bejárata előtt csütörtökön, hogy nemtetszésüket fejezzék ki a Marosvásárhelyre látogató Viorica Dăncilă miniszterelnökkel szemben. A tiltakozókat a kiérkező csendőrök hiába kérték számon, ellenálltak az „elmozdítási kísérleteknek”.

Fotó: Haáz Vince

A néma tüntetést a Ești din Târgu-Mureș dacă... (marosvásárhelyi vagy, ha...) elnevezésű Facebook-csoportban szervezték. Azt kérték, hogy mindenki fekete öltözetben, fekete kabátban és fejfedőben menjen a tiltakozásra, kezében fehér papíron a szlogennel, ami kifejezi elégedetlenségét az egészségügyi ellátással szemben.

{A}

Azt kérték a szervezők a résztvevőktől, hogy senki ne hangoskodjon, elvégre „temetésre jöttek", és a kórházban kezelt betegek nyugalmát is tartsák tiszteletben. Ez többnyire így is történt, a fekete ruhás emberek kis fehér táblákon tudatták, hogy mit gondolnak a miniszterelnök asszonyról és a kormányról. Ugyanakkor gyertyákat és két koszorút is elhelyeztek a bejárathoz közeli járdán. Azonban

a kiérkező csendőrök számonkérték a tüntetőket, hogy miért vannak ott, és rendelkeznek-e engedéllyel.

Fotó: Haáz Vince

A tüntetők részéről elhangzott: Romániában nincs már diktatúra, és jogukban áll némán állni és várni a politikust. „Mikor tüntessünk, ha nem most? Mikor már elment?" – tette fel a kérdést az egyik tiltakozó.

Az emberek leültek a lépcsőkre és határozottan ellenálltak a csendőröknek, akik megpróbálták őket elterelni a bejárat elől. Lapunknak az egyik résztvevő úgy fogalmazott, hogy mindenki elégedetlen azzal, ami ma Romániában történik, „mert semmi jót nem csinálnak, csak mindent ellopnak”.

Fotó: Haáz Vince

A lépcső mellett közben a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség tagjai is összegyűltek, de nem vették elő felirataikat, amivel a magyar orvosképzés helyzetére szerették volna a miniszterelnök figyelmét felhívni. Érdeklődésünkre, hogy miért vannak ott és közösen tiltakoznak-e a fekete ruhásokkal, elmondták, tudtak a másik tüntetésről, és abban bíztak, hogy rájuk is felfigyelnek.

A mai megmozdulásunknak a figyelemfelkeltés a célja, illetve az, hogy életben tartsuk a magyar oktatás ügyét, hadd lássák, nem hagytuk abba, nincs vége a küzdelemnek

– fogalmazta meg egyikük a jelenlevők közül.

A miniszterelnök érkezését megelőzően a csendőrség lezárta a bejárathoz vezető utat a tüntetők elől, azok csak magasba emelt tábláikkal fejezhették ki nemtetszésüket. Dăncilă megérkezett, de nem is nézett a csendőrökkel körbevett, elszigetelt tiltakozók irányába.

Fotó: Haáz Vince

A román kormányfő és Sorina Pintea egészségügyi miniszter egyébként a Maros megyei sürgősségi kórházban különböző befektetésekről, korszerűsítésekről tárgyalt az orvosokkal, tervezőkkel – ahogy a sajtónak nyilatkozta, „azért, hogy lássa, milyen megvalósítások történtek, illetve milyen akadályokkal állnak szemben”. A miniszterelnököt és a minisztert Mircea Dușă prefektus, Péter Ferenc megyei tanácselnök, valamint néhány helyi és megyei önkormányzati képviselő fogadta.

A rövid látogatást követően a sajtónak egy pár perces összefoglalót tartott csupán, elmondta, hogy mennyire fontosnak tartja, hogy mielőbb megvalósuljanak azok a beruházások, amelyeket a kórház onkológiai és szívsebészeti osztályán végeznek.

Fotó: Haáz Vince

Sorina Pintea újságírói kérdésre válaszolva elmondta,

Marosvásárhelyen egy égési sérülteket kezelő kórházi osztályt hoznak létre,

aminek elkészült az előtanulmánya és megvan a költségvetése is: közel 40 millió euró. Dăncilă és Pintea ezt követően Marosvásárhelyről Szászrégenbe utazott, onnan pedig folytatják erdélyi körútjukat Szilágy és Máramaros megyékbe.

A sürgősségi kórház bejárata előtt összegyűlt tüntetők egyébként az intézményből távozó miniszterelnöktől hangos kiabálással, „köszöntek el”.