Hagyományőrző nap a Salamonban: főszerepben a körtánc és a székely csavaros észjárás

Gergely Imre 2019. május 16., 19:16

Az iskolai évek legszebb pillanata – mondta egy szemlélődő a Salamon Ernő Gimnázium előtti téren táncoló, éneklő fiatalokat nézve. De túlzás nélkül mondható, nem csak az iskola és a diákok számára a legszebb az évente megrendezett hagyományőrző nap, hanem az egész város életében is különleges.

A körtánc felemelő élmény a résztvevőknek és közönségnek is Fotó: Keresztes Zoltán

Már csütörtök reggeltől más a város hangulata mint más napokon: csizmás, székelyharisnyás legények, piros-fekete viseletben vonuló lányok tartanak a Salamon Ernő Gimnázium felé. Az embereket maghatódottság és talán egy kis irigység tölti el látva, hogy a tizenéves fiatalok számára milyen büszkeség a székely ruha viselése. Ilyenné nőtte ki magát az idén 16. alkalommal megrendezett Hagyományőrző nap, a Salamon Ernő Gimnázium évente megrendezett rendkívüli eseménye. 

Fotó: Keresztes Zoltán

Ma már az a ciki, ha egy Salamonos diák vagy tanár nem öltözik népi viseletbe erre az alkalomra.

A fénypont a körtánc. Több száz leány és legény köröz tánclépésekben az iskola előtt, népdalokat énekelve. Ez egy olyan élmény, amelyre nem csak maguk a résztvevők készülnek minden évben, hanem sokan vannak, akik ki sem tudnák hagyni, hogy nézőként jelen legyenek.

Esett az eső, de ez sem tudta elrontani a hangulatot, a székely, vagy éppen csángó viseletbe öltözött fiatalok az esőre ügyet sem vetve táncoltak, arcukon mosollyal.

A hagyományőrző nap jellegzetessége még, hogy az iskolai osztályok „múzeumokat”, alkalmi kiállításokat rendeznek. Többnyire valamilyen hagyományos mesterség, népszokás vagy éppen a felmenők sorsát meghatározó történelmi, társadalmi események ihletik meg ezeket a bemutatókat. Idén is volt például esztena, sütés-főzés, táncház, vagy a kötelező katonáskodást is megidézték, de ezúttal a székely csavaros észjárásnak, szójátékoknak, szólásmondásoknak volt kiemelt szerepe.

Fotó: Keresztes Zoltán

Több osztály is vetélkedőt szervezett, amelyeken kiállított tárgyakról kellett kitalálni, hogy melyik szólást, szót, vagy szófordulatot, többértelmű és ennél fogva nyilván humoros kifejezést jelképezik, mutatják meg. Elmondható a fiatalokról: igencsak kreatívak és őrzik a csavaros székely észjárást. Lakatos Mihály igazgató az ünnepélyes megnyitón is felhívta a figyelmet: a vetélkedések is a hagyományainkhoz tartoznak. Ezt egy anekdotával illusztrálta: „amikor az egyszeri székely a faragómesterrel egyezkedett, hogy milyen is legyen a kapuja, csak annyit mondott: mindegy, csak a szomszédénál szebb legyen”.

2008-ban Rokaly József történész kutatómunkája nyomán jelent meg a Gimnázium első száz évének monográfiája. Tíz év elteltével az iskola tanári közösségéből szerveződött össze az a munkacsoport, amely újabb monográfiát állított össze, amely a 2008 óta eltelt évek történéseit összegzi. Ennek bemutatása is megtörtént ezen a napon. Fontos megállapítani, hogy a Salamonos diákok nem csak a hagyományt őrzik, nem csak a múlt értékeinek ápolásáról szól ez a nap. Lakatos Mihály szerint hetekig készülnek tanárok, és diákok egyaránt, és nem hangzik el egyszer sem, hogy nincs értelme, nem érdemes...