Parkba építendő tömbház: figyelembe veszik a környéken lakók akaratát?

Simon Virág 2019. május 16., 21:26

Viszonylag civilizáltan zajlott csütörtök délután Marosvásárhelyen az Állomás térre tervezett 16 szintes tömbház megépítéséről tartott közvita. A tervező bemutatta az elképzelést, a környéken lakók pedig elmondták, hogy miért nem értenek egyet vele. 

Az aggódó és elégedetlenkedő lakók Fotó: Haáz Vince

A csütörtök délután kettőkor szervezett közvitán több mintegy tíz érintett lakó vett részt, többnyire nyugdíjasok.

{K1}

Angela Kovács tervező  a bevezetőben elmondta, hogy két éves egyeztetés és tárgyalások nyomán született meg a terv, amely még nem a végleges. Fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a terület magántulajdonban van és a létesítmény megtervezésekor ő figyelembe vette, hogy a vasútállomás egy kapu, amelyen át a városba érkeznek a turisták. Elmondta,

a terület közel felét szándékoznak beépíteni, s a jelenlegi elképzelés szerint két szinten lesz földalatti parkoló.

Továbbá a tervek szerint lakrészenként lesz egy állomásozó, de az irodáknak, üzleteknek is fenntartanak párat. A földszintet üzlethelyiségek és irodák foglalják majd el és lesz egy, az elképzelés szerint akár száz lakrészes tömbház is. A terület megmaradó részén zöldövezetek , padok, sétányok lesznek. Az egyszintes kereskedelmi helyiségek tetejére zöld teraszokat és játszótereket képzeltek el, de ezeket csak a tömbházban lakók használhatnak majd.

Angela Kovács tervező Fotó: Haáz Vince

Az Állomás téren lakó Zsigmond Imola 140 aláírást gyűjtött már össze, de véleménye szerint a környék összes lakója támogatni fogja azon kérését, hogy a tervezett épület ne legyen négy szintesnél nagyobb. Mint elmondta,

jelenleg is túlzsúfolt a tér, legalább a szabadon hagyott zöldövezetet meg kellene tartani.

A 16 szintes épület teljesen elveszi a fényt a már meglevő lakásoktól és azt sem szeretnék, ha az új lakók belátnának a konyhájukba. Arról nem beszélve, hogy a környéken három nagy üzlet van, de több kisebb élelmiszerüzletet is, így semmiképp nincs szükség újabb kereskedelmi helyiségekre, üzletekre.

{A}

Egy másik lakó arra volt kíváncsi, hogy ha ő mindig a szomszédai engedélyét kell kérje, ha valamit építeni vagy módosítani akar a magánházában, a zöldövezetre építő befektetőnek miért nincsenek ilyen kötelezettségei. Mint a város főépítésze, Dana Miheț elmondta, a területnek nincsenek közvetlen szomszédai, s a befektető betartja az érvényben levő törvényeket.

Kékben a török befektető és a nevében beszélő Móra Ákos, volt liberális szenátor Fotó: Haáz Vince

Volt, aki azért aggódott, hogy a földalatti és föld feletti munkálatok során a 70-es években készült tömbházak falai megrepedeznek, és volt, aki azt mondta, hogy ha a 16 szintes épület az ő ablaka előtt megépül, akkor ő börtönbe fogja érezni magát saját lakásában. Azt is megkérdezték a lakók, hogy figyelembe fogják-e venni a tiltakozó aláírásaikat vagy hiába is gyűjtik össze, azok a szemeteskukába kerülnek.

Miheț azt mondta, a közvitán elhangzottakról jegyzőkönyv készül, s ezt majd a tanácsosok is megkapják.

A végső döntést, amely az építkezési engedélyi kibocsátásához szükséges a marosvásárhelyi önkormányzati képviselők hozzák majd meg.