Megbírságolhatók az erdőn-mezőn terepjárművekkel közlekedők

Fülöp-Székely Botond 2019. június 10., 22:00

Noha a törvény és egy helyi határozat is tiltja, hogy mezőgazdasági és erdős területeken motorkerékpárokkal, kvadokkal, illetve terepjárókkal közlekedjenek, vannak, akik ezt mégsem tartják be. Több udvarhelyi gazda is panaszkodott, hogy kárt okoztak a területén, ezért a hatóságok fokozzák az ellenőrzéseket.

Súlyos bírsággal jár, ha valaki erdős vagy mezőgazdasági területen közlekedik terepjárművel. Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

Tilos az erdőben autókkal, motorbiciklikkel, mopedekkel és kvadokkal közlekedni, kivéve ha a terület tulajdonosa vagy ügykezelője által engedélyezett sport-, turisztikai vagy szabadidős eseményről van szó, illetve ha egy sürgősségi eset miatt kell áthaladni a kérdéses részen – olvasható a 2008-ból származó 46-os számú törvényben.

Hasonló a helyzet a kaszálókon, legelőkön és szántóföldeken is, ott ugyanis a hatályos jogszabályok értelmében csak mezőgazdasági gépeket lehet használni – az engedélyezett rendezvények és a sürgősségi esetek ebben az esetben is kivételt képeznek. Az előírások megszegése súlyos bírsággal jár, valamint szélsőséges esetekben, súlyos természeti károk okozása esetén akár börtönbüntetést is alkalmazhatnak.

Nem tartják be a törvényt

A szigorú jogszabályok ellenére Székelyudvarhely környékén rendszerint problémákat okoznak a terepjárművekkel közlekedők – tudtuk meg Zörgő Noémitől, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtószóvivőjétől. Mint mondta, már idén is több gazdától érkezett hozzájuk hasonló panasz,

volt olyan is, aki kevesebb területalapú támogatást kapott amiatt, hogy keréknyomok rondították a területe egy részét.

A legnagyobb problémák a kadicsfalvi, szombatfalvi és szentimrei részeken vannak – derült ki a gazdákkal folytatott megbeszélések során. Az egyeztetések után az önkormányzati képviselők a probléma megoldása érdekében egy helyi határozatot is elfogadtak. Ez összhangban van a hatályos törvénnyel, amely lehetővé teszi a települések vezetőségeinek, hogy a helyi körülményekhez igazítsák a szabályozást.

{A}

A határozat értelmében 500 és 1000 lej közötti pénzbírsággal büntethető aki szántón, legelőn vagy kaszálón közlekedik terepjárművel. Hasonló a helyzet az erdős területeken is, ez esetben a 2010-ből származó 171-es törvény alapján 2000–5000 lejes bírságot kaphatnak, akik illegálisan offroadoznak (terepmotoroznak). A szabályok betartása érdekében

fokozottabb ellenőrzéseket ígér a helyi rendőrség, illetve a polgármesteri hivatal mezőgazdasági osztályának munkatársai.

Zörgő Noémi azt is elmondta, hogy intézményük hamarosan a témához kapcsolódó tájékoztató táblákat is kihelyez a hivatal ügykezelésébe tartozó területeken.

Hol lehet kikapcsolódni?

Székelyudvarhelyen csak a Nagy-oldalban lévő motokrosszpályát lehet kvadozásra, terepmotorozásra, illetve hasonló tevékenységekre használni – közölte a hivatali szóvivő. Hozzátette ugyanakkor, hogy az oda vezető utakon való közlekedés sem számít kihágásnak.