Továbbra is számolni kell a zivatarokkal, esőkkel – árvízveszélyre is figyelmeztetnek

Székelyhon 2019. május 16., 11:40

Tizenkét megyére adott ki elsőfokú (sárga jelzésű), zivatarokra és légköri elektromosságra vonatkozó figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A figyelmeztetés csütörtök déltől péntek reggelig érvényes – szemlézi az előrejelzést az Agerpres.

Sárga jelzésű, kiadós csapadékra vonatkozó figyelmeztetés érvényes Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Olt, Teleorman és Giurgiu megyében, valamint Prahova, Brassó, Szeben, Fehér és Hunyad megye hegyvidékein, ahol viharokra, erős szélre és jégesőre is fel kell készülni.

{A}

A hirtelen lezúduló esőmennyiség eléri a 25 litert, helyenként pedig a 40-50 litert is négyzetméterenként.

Az ország nagy részében záporok, zivatarok, légköri instabilitás, heves szél, és elszórtan jégeső várható, a rövid idő alatt lehulló csapadékmennyiség 15-25, helyenként 35-45 liter lehet négyzetméterenként – teszi hozzá az ANM.

Árvízriadó Hargita és Maros megyében is

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízriadót adott ki az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) Maros, Beszterce-Naszód, Hargita és Máramaros megye több folyóvizére. A figyelmeztetés csütörtök estig érvényes.

A rövid idő alatt lezúdult számottevő csapadékmennyiség veszélyesen megnövelte a vízszintet Máramaros megyében a Visón és az Izán, Beszterce-Naszód megyében a Nagy-Szamoson, a Maros felső folyásán, valamint Hargita és Maros megyében a Nyárádon – közölték a hidrológusok.