Az ehető gombák többségének mérgező párja is van

Antal Erika 2019. május 16., 14:07

Tövisalját, májusi pereszkét, jövő hónaptól pedig már rókagombát is szedhetünk erdeinkben, ám nagyon fontos, hogy mielőtt elindulnánk, alaposan tanulmányozzunk egy gombahatározót, amit akár magunkkal is vihetünk és a helyszínen használhatunk.

Ha a legkisebb kétely is felmerül, ne szedjük le a gombát. Fontos az elővigyázatosság. Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

Málnási András, a Málnási László Gombászegyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, az ehető gombák többségének mérgező párja is van, és ezeket sok esetben csak a szakember vagy a gombákat jól ismerő, tapasztalt személy tudja megkülönböztetni egymástól.

Érdekes például, hogy a csiperkére, amelyet a legtöbb ember ismer, és azt tartja, hogy nincs mérgező „párja”, nagyon hasonlít a gyilkos galóca fehér változata. Azzal az eltéréssel, hogy a gyilkos galóca kalapjának alsó részén lévő lemezkék mindig fehérek, a csiperkéé viszont a rózsaszín árnyalatától a barnáig terjed. Elég, ha csak egy darab bekerül az ételbe, máris mérgezést okoz, akár halált is.

{A}

„Ha a legapróbb kétely is felmerül bennünk egy gombával kapcsolatban, ha bizonytalanok vagyunk, hogy ehető-e vagy sem, akkor ne fogyasszuk el” – figyelmeztetett a marosvásárhelyi gombaszakértő, hozzátéve, hogy most még kevés a mérgező gomba, több az ehető, de azért nem árt figyelnünk.

A gyilkos galócából elég, ha csak a kalap egy darabkája kerül be a többi közé, és elfogyasztva az egész család halálát okozhatja.

„A gombamérgezéssel azonnal forduljunk orvoshoz, siessünk a kórházba, ott ellátnak bennünket. A gyilkos galócára azonban nincs ellenszer, az orvostudomány még nem tud mit kezdeni a mérgezésével, ezért az halálos” – figyelmeztetett Málnási. A szakember azt javasolja, minden esetben

őrizzünk meg egy-két darabot abból a gombából, amit elkészítünk, hogy ha történne valami, megmutathassuk az orvosnak, mit ettünk, mi okozta a rosszullétet.

Kérdésünkre, hogy mit ajánl, piacon, országút szélén merjünk-e gombát vásárolni, a gombászegyesület elnöke azt válaszolta, hogy csak akkor tegyük ezt, ha ismerjük a gombát, amit megvételre kínálnak.

„A gombagyűjtők általában jól ismerik a gombákat, de kivétel mindig akad. Ha az egész család kimegy gombászni, felnőttek, fiatalok együtt, elég, ha egy gyermek nem ismeri kellőképpen a mérgező gombát, leszedi, bekerül a többi közé, mi sem ismerjük, és bizalommal elfogyasztjuk. Ezért otthon mindenképp vizsgáljuk át alaposan, vagy egy szakértővel nézessük meg” – hívta fel a figyelmet Málnási András, aki hasonló eljárást javasol a piacon vásárol gomba esetében is.