Elhanyagolt országutak: Hargita megyében csak burkolatjavításra jut pénz

Kovács Attila 2019. május 19., 13:53

Noha több országúton is jelentős korszerűsítésekre, új hidakra van szükség, ebben az évben sem költenek ilyen beruházásokra Hargita megyében. Az évek óta megszokott, ismétlődő burkolatjavítást végzik el, amely a közlekedés feltételeit javítja ugyan, de ennél jóval többre lenne szükség.

Több szakaszon is sürgős beavatkozásokra lenne szükség az országutakon Fotó: Gábos Albin

A Hargita megyén áthaladó országutak közül a 13A jelzésű, Balavásár és Csíkszereda közötti, illetve a 11B jelzésű, Csíkkozmást Kézdivásárhellyel összekötő útvonal közel 15 éve volt felújítva, a 12A jelzésű, Csíkszeredától Ónfalváig (Onești)  vezető országúton pedig csak részlegesen végeztek ilyen munkálatokat.

Az útszerkezet, az alap viszont sok esetben legalább 50 éves, és ez az omló támfalakon, útpadkán is látszik, több megrongálódott híd is hasonló életkorú már.

A Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaságtól (CNAIR) azt kérdeztük, milyen munkálatok várhatók ebben az évben a Hargita megyei országutakon.

Fotó: Gábos Albin

Javítások, aszfaltozások

A társaság válaszából kiderült, a szükséges burkolatjavítások mellett két nagyobb összefüggő szakaszon lesz új aszfaltszőnyeg, viszont az állami költségvetésből finanszírozott beruházások listáján nem szerepel Hargita megyei útkorszerűsítést, hídépítést jelentő munkálat. A CNAIR által rendelkezésünkre bocsátott adatok alapján

a 11B jelzésű országúton (Csíkkozmás–Kézdivásárhely) 3500 négyzetméteren lesz javítás, a 12A jelzésű úton (Csíkszereda–Ónfalva) 16 000 négyzetméternyi burkolatjavítást végeznek,

a 12C jelzésűn (Gyergyószentmiklós–Gyergyóbékás) pedig 10 000 négyzetméternyi felületet aszfaltoznak újra.

Megrongálódott hidak, omló útpadka a Hargitán. Késik a beavatkozás Fotó: Gábos Albin

Nem marad ki a sorból a 13A jelzésű út (Balavásár–Csíkszereda), amelynek Hargita megyei szakaszán 11 000 négyzetméternyi felületet újítanak fel, a 13B jelzésű úton (Parajd–Gyergyószentmiklós) 18 000 négyzetméteren lesz ilyen beavatkozás, a 13C jelzésű úton (Héjjasfalva–Székelyszentlélek) 4000, a 15-ös országúton (Maroshévíz–Gyergyótölgyes) 7000 négyzetméternyi burkolatjavítás következik. A 12C jelzésű országúton Gyergyószentmiklóstól Gyilkostó irányába 2,6 kilométernyi új aszfaltszőnyeg készül, a 13C jelzésű úton, Székelykeresztúr közelében pedig 4,8 kilométeren lesz új aszfaltburkolat.

{A}

A társaság sajtóosztálya arról is tájékoztatott, hogy hidak, átereszek és támfalak javítása érdekében már aláírtak egy keretszerződést egy céggel, és nemsokára ezek a munkálatok is elkezdődnek.

Fotó: Gábos Albin

Ugyanakkor 11 híd felújítása céljából kiviteli tervek elkészítése várható ebben az évben, a munkálatok csak ezután kezdődhetnek el – tudtuk meg. A CNAIR is ugyanazzal a jelenséggel szembesül, mint ami más közintézmények, önkormányzatok közberuházásai során tapasztalható, hogy alig van jelentkező egyes közbeszerzési eljárásokra. Mint megjegyezték, a 15, illetve 13A jelzésű országutakon épült két híd javítására tavaly senki nem jelentkezett, pedig háromszor is meghirdették az erre vonatkozó licitet.

Hiányzó munkálatok

Évek óta késik több olyan beavatkozás a Hargita megyei országutakon, amelyeket a biztonságos közlekedés érdekében kellene elvégezni. A 13A országúton,

a Hargitán 1,5 kilométeres szakaszon évek óta omlik az útpadka és az úttest az útszerkezetben történő vízátfolyások okozta földcsuszamlás miatt, ott támfalépítésre, az út alapozásának megerősítésére van szükség.

Fotó: Veres Nándor

Szintén a 13A jelzésű országút Hargitán átvezető szakaszán több híd van omlásveszélyes állapotban, Csíkszereda nyugati kijáratának közelében pedig

az Olt-híd szorul teljes szerkezeti megerősítésre egy korábbi szakértői felmérés szerint.

Utóbbi munkálat költségeinek biztosítása érdekében pályázati lehetőségre várnak az illetékesek, addig is első látásra nehezen hihető, 10 km/h-s sebességhatárt léptettek életbe, amelyet legtöbben nem tartanak be.

Fotó: Veres Nándor