Udvarokat, utakat, termőföldeket borított el a víz

Simon Virág 2019. május 16., 10:09

Több településen segítettek a hivatásos és önkéntes tűzoltók a helyieknek Maros megyében csütörtökre virradóan, ugyanis számos udvart, pincét elöntöttek a megáradt folyóvizek.

Marosjárában is kárt tett a lezúduló csapadék Fotó: Marosjára Facebook-oldala

A csütörtök reggel fél hétkor készült összesítés szerint Maros megyében több mint tíz településen áradtak meg a patakok a hirtelen lezúduló csapadék miatt, és a Nyárád is kilépett a medréből Nyárádszeredánál.

A dédai tűzoltók a Felsőrépához tartozó Marosligetnél segítettek a lakóknak kiszivattyúzni a vízzel feltelt pincéket, Marosvécsen pedig a termések nagy részét tönkretevő jégeső után a patakok is megáradtak, a Fő utat mintegy kétszáz méteren víz borította. A Maros megyei tűzoltóság sajtószóvivője szerint nyolcvan udvarba, kertbe folytak be a megáradt patakok.

Emberi sérülés nem történt, állatok sem sínylették meg a nagy időt.

A szomszédos Disznajón egy lakóházba is bement a víz.

A Csíkfalvához tartozó Vadadban is kilépett medréből a víz Fotó: Bakó Zoltán

Petelén a helyi iskolaépületbe folyt be a víz, a portás és a tanintézet további két alkalmazottja viszont gyorsan kimerte azt. A településen még négy pincét öntött el a megáradt patak. A Gernyeszeg községhez tartozó Marosjárában is kiöntöttek a patakok, ott is pincékbe, házakba folyt be a sárlé.

Székelyhodos községben száznál több gazdaságban okoztak károkat a megáradt patakok. A helyi önkéntes tűzoltóknak a nyárádszeredai és csíkfalvi tűzoltók is segítettek, négy pumpával szivattyúzták ki a vizet az udvarokról, pincékből. A legtöbb udvart, kertet – mintegy hatvanat – Jobbágytelkén árasztott el a patak.

{K1}

Nyárádszeredánál szerdán éjszaka a Nyárád átlépte a veszélyességi határt, a mérések szerint 44 centiméterrel, de hajnalra már csökkenni kezdett a víz szintje, ettől függetlenül folyamatosan figyelik a vízállást.

A jégeső és áradások okozta károkat csütörtökön fogják felmérni.

A meteorológusok előrejelzése szerint csütörtökön is elszórtan záporok lehetnek Maros megyében, de pénteken már szárazabb időre lehet számítani, és a nappali hőmérséklet 22 Celsius-fok fölé emelkedhet.

Homokzsákokkal védekeznek

Összehívta a katasztrófavédelmi bizottságot csütörtök délelőtt Maros megye prefektusa, és elrendelte, hogy a helyszínen mérjék fel az áradások okozta károkat. Mivel Vajdaszentiványon a Luc-patak vize nagyon megnövekedett, felkérte a vízügyi igazgatóság szakembereit, hogy a helyszínen homokzsákokkal védjék a területeket, gazdaságokat.

{K2}

Országos összesítő

Az elmúlt 24 óra kiadós esőzései nyomán bekövetkezett áradások négy megye – Beszterce-Naszód, Máramaros, Maros és Temes – huszonhat településén okoztak károkat, a tűzoltók a helyi hatóságokkal karöltve 115 házból, 56 pincéből, 372 udvarból szivattyúzták ki a vizet. Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) tájékoztatása szerint emberi áldozatot nem követeltek az áradások – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

A beavatkozások során a tűzoltóknak négy személyt kellett kimenteniük otthonukból a Beszterce-Naszód megyei Bilak településen, miután a ház körül felgyűlt több mint másfél méteres vízszint miatt azok ki sem tudtak lépni az épületből. A hatóságok harminckét személyt kértek fel Beszterce-Naszód megye különböző településein, hogy az áradás miatt megelőző jelleggel hagyják el otthonaikat, és a Maros megyei Székelyhodoson is kénytelen volt hat család rokonoknál tölteni az éjszakát.

Az emberek nagy része már visszatért otthonába, és a többiek is visszamehetnek majd az árvízveszély elmúlása után.

Az elmúlt 24 órában több megyei és országutat is elborított az ár kisebb-nagyobb szakaszokon: Beszterce-Naszód megyében a 17C és 17D jelzésű országutat, Maros megyében a 15-ös és a 15A jelzésű országutat, Máramaros megyében a 188-as, Temes megyében pedig az 572-es megyei utat. A hatóságok a Ro-Alert rendszeren keresztül figyelmeztették a Beszterce-Naszód, Máramaros, Maros és Suceava megye árvízveszély által érintett területein élő lakosságot.

{A}