„Az ő idejükben nem volt divat a válás”

Barabás Hajnal 2019. május 15., 15:09

A szerelem, a szeretet, a kompromisszumra való készség, a gyermekek és az unokák, a komolyan vett eskü – mindezek alapvetők a hosszan tartó házassághoz, vélik azok a csíkszeredai házaspárok, akiket ötvenedik vagy ötven év fölötti házassági évfordulójuk alkalmából köszöntöttek szerdán Csíksomlyón.

A család világnapján köszöntötték az idős házaspárokat Fotó: Gábos Albin

Első alkalommal szerveztek köszöntő ünnepséget a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság munkatársai azoknak a csíkszeredai házaspároknak, akik idén ötvenedik vagy ötven év fölötti házassági évfordulójukat ünneplik. A csíksomlyói multifunkcionális központban tartott eseményen tizenhat házaspár vett részt, őket Elekes Zoltán intézményvezető köszöntötte.

Mint elmondta, az igazgatóság munkatársait semmilyen törvény nem kötelezte ennek a rendezvénynek a megszervezésére, és a munkaköri leírásukban sincs benne, de mivel szerettek volna az időseknek is örömet szerezni, arra gondoltak, hogy a család világnapja alkalmából egy rövid ünnepség keretében felköszöntik a fél évszázadnál is hosszabb ideje házas csíkszeredaiakat. A család pótolhatatlanságáról beszélt még, majd megkérdezte a jelenlévőktől, mit gondolnak, mi az ötven évnél is hosszabb ideje tartó házasságuk titka.

Komolyan vették az esküt

A kérdésre válaszolva a jelenlévők a legfontosabbnak a szerelmet, szeretetet emelték ki, de ugyancsak alapvetőnek tartották a kompromisszumra való készséget, továbbá a gyermekek és az unokák is hozzájárultak ahhoz, hogy együtt tartsák a családot. Volt olyan házaspár is, aki a jó példát említette, amelyet a szüleitől kapott, hozzáfűzve, hogy

az ő idejükben nem volt divat a válás.

„Komolyan vettük az esküt, amelyet annak idején a templomban tettünk egymásnak. Aki az ötvenedik házassági évfordulóját megéri, az komolyan vette a házasságát. Érdemes elgondolkodni azon, hogy manapság ezzel hogyan is állunk” – osztotta meg gondolatait Füstös József.

{P14}

Emléklap és ajándék

„Nagyon szép ez a kezdeményezés, nagyon örülünk neki. Valószínű, nem jutott el minden érintetthez a hír, mert ennél jóval többen jöhettek volna Csíkszeredából. Egyébként Orbán Károly,

a jegyző, aki esketett minket, még él, és nagyon sokunkat közülünk ő adott össze”

– jegyezte meg Bőjte-Karda Árpád és felesége, Sugárka Margit. Szerintük a hosszú házasság titka a szerelem és a szeretet, valamint a gyermekek is fontosak, a férfiaknak pedig minél nagyobb türelemre van szükségük, tették hozzá.

A résztvevők között két olyan házaspár is volt, akik már ötvenhetedik éve, hogy házasok. A jelenlévő tizenhat párnak a szociális és gyermekvédelmi vezérigazgatóság emléklapot és ajándékot adott át, majd közös fotózás és pezsgőkoccintás következett, végül állófogadással és kötetlen beszélgetéssel zárult az esemény.

{A}