Nem bírságolják meg Borbolyt

Kovács Attila 2019. május 15., 11:55

Nem járt sikerrel az ADEC arra vonatkozó keresete, hogy a bíróság kötelezze pénzbírság kifizetésére Hargita Megye Tanácsának elnökét, mert szerintük nem hajtotta végre a székely zászló megyeházáról való eltávolítására vonatkozó bírósági végzést.

Hargita Megye Tanácsának épülete. A zászlókat 2017-ben vették le, és átadták megőrzésre a magyar történelmi egyházak képviselőinek. Archív Fotó: Veres Nándor

Február végén kezdeményezett bírósági eljárást az egyesület Hargita Megye Tanácsa és annak elnöke, Borboly Csaba ellen, mivel szerintük nem hajtották végre azt a 2016-ban hozott jogerős bírósági végzést, amely a székely zászló eltávolításáról rendelkezett. Az említett jogerős ítélet egy, az ADEC által 2015-ben indított per nyomán született, az egyesület akkor azt kérte a bíróságtól, hogy kötelezze a megyei önkormányzatot a „Székely Nemzeti Tanács kék-arany színű, székely zászlóként is ismert, a megye zászlajaként elfogadott lobogójának” eltávolítására a megyeháza bejáratától, az épület tetejéről és a nagy gyűlésteremből.

A zászlókat 2017. január elején le is vették, és átadták megőrzésre a magyar történelmi egyházak képviselőinek. Ugyanakkor a márványteremben, ahol a megyei tanács üléseit rendszeresen tartják, a helyén maradt a megyezászló – a megyei tanács elnöke akkor azt mondta, ez a helyiség nem volt nevesítve a bírósági végzésben.

A székely zászló eltávolítására vonatkozó ítélet végrehajtását kérte számon az egyesület a megyei tanácstól. Archív Fotó: Gecse Noémi

Érvénytelenített kereset

Az ADEC most azt kérte a bíróságtól, hogy mivel szerintük a kifogásolt zászlókat a megyeháza gyűlésterméből és a bejárattól nem távolították el, rendeljen el kényszervégrehajtást az ügyben. Továbbá a vonatkozó, 2004-ből származó 554-es törvény értelmében

azt is kérték, hogy kötelezzék a megyei önkormányzat elnökét a bruttó minimálbér húsz százalékának megfelelő bírság kifizetésére minden nap késlekedésért,

valamint késedelmi kamat kifizetésének elrendelését az ítélet végrehajtásának elmulasztása miatt. A pert tárgyaló Hargita Megyei Törvényszék számára nem volt egyszerű a döntéshozatal, az ítélethirdetést korábban háromszor is elhalasztották. Végül a hétfőn kihirdetett ítélet értelmében elfogadták az alperes megyei tanács és annak elnöke által emelt, a képviseleti minőség bizonyításának hiányára vonatkozó kifogást, és érvénytelenítették a Dan Tanasă által az ADEC törvényes képviselőjeként benyújtott keresetet. Az elsőfokú ítélet a Marosvásárhelyi Ítélőtáblánál megfellebbezhető.

Ellentmondó döntések

Több perben is kifogásolták már az érintettek Tanasă képviseleti minőségének törvényességét, mivel az ADEC nem teljesítette az egyesületekre és alapítványokra vonatkozó törvényes feltételeket. Ezt a bíróságok is eltérő módon ítélték meg, ezért egymásnak ellentmondó ítéletek születtek.

{A}

A mostani indoklással megegyező okból utasította el korábban a Hargita Megyei Törvényszék az egyesület egy másik, szintén bírságolásra vonatkozó keresetét. Az ADEC akkor pénzbírság kiszabását kérte Csíkszereda polgármesterére, mert szerintük nem hajtott végre maradéktalanul egy 2016-ban született jogerős bírósági ítéletet, és nem cseréltette le az összes, kifogásolt nyelvi sorrendű forgalmi és jelzőtáblát úgy, hogy azokon a román megnevezések szerepeljenek elöl, ne a magyarok. A másodfokú tárgyaláson viszont a Marosvásárhelyi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet érvénytelenítette, és az ügycsomót visszaküldte újratárgyalásra a Hargita Megyei Törvényszékre.