Börtönben töltött évek: életből elvesztegetett idő

Barabás Hajnal 2019. május 14., 20:00

A csíkszeredai börtönt látogathatták meg az Iskola másként program révén az Oklándi Speciális Iskola nyolcadikos diákjai a székelyudvarhelyi Tegyünk Egymásért Egyesület szervezésében kedden.

A csíkszeredai büntetőintézetben jelenleg 270 személyt tartanak fogva Fotó: Barabás Ákos

A börtönlátogatás programjára a Székelyhont is meghívták, így nyerhettünk betekintést a tanulókkal együtt a fogvatartottak mindennapjaiba.

Az úgynevezett zárt rendszerű börtönnek minősített csíkszeredai létesítménybe egy fémdetektoros kapun át, szigorú ellenőrzés után léphettünk csak be, hátra kellett hagynunk mobiltelefonjainkat. A büntetés-végrehajtási intézeten belüli közlekedésünk során több alkalommal is további fémdetektoros ellenőrzéseken estünk át.

• Forrás: Csíkszeredai büntetés-végrehajtási intézet

Bodor Marius nevelőtiszt mutatta be az épület különböző részeit, miközben ismertette a fogvatartottak napi programjait és az intézmény működését úgy, hogy az iskolások is megértsék. Elsőként a látogatóknak fenntartott helyiségbe léptünk, ahol

a filmekből is ismerős üvegablakon keresztül kommunikálhatnak a benn lévőkkel hozzátartozóik,

innen nyíltak még olyan termek, ahol a jó magaviseletű elítéltek személyesen is találkozhatnak látogatóikkal, akár egy asztalhoz is ülhetnek velük. A gyermekeknek is feltűnt, és meg is jegyezték, hogy a lekerekített székeket és asztalokat nem lehet megmozdítani, a padlózathoz voltak csavarozva.

Fotó: Barabás Ákos

A nevelőtiszt elmondta, a fogvatartottaknak joguk van egyebek mellett látogatókat fogadni, telefonálni, csomagot kapni szigorú szabályok szerint, azonban ha rosszul viselkednek, ezekből a jogokból úgymond „levágnak”, például kevesebb csomagot kaphatnak, kevesebbszer telefonálhatnak. Ha jól viselkednek, akár azt is megengedhetik nekik, hogy személyesen találkozzanak a látogatóikkal, ne csak az üvegablakon keresztül.

A következő helyszín az udvar volt, ahol időközönként sétát tehetnek a fogvatartottak, itt pingpongozásra is van lehetőségük két rácsos kerítéssel körbevett helyen.

Fotó: Barabás Ákos

A nyolcadikosok arra is kíváncsiak voltak, hogy meg lehet-e szökni a börtönből. A nevelőtiszt azt válaszolta, erre nincs módjuk a fogvatartottaknak, mivel

több méter magas kerítés veszi körbe az intézetet, kamerákkal vannak felszerelve, a fegyház falai fél méter szélesek, az ablakokra vastag vasrácsokat szereltek, az őrtoronyból a szökevényeket akár le is lőhetik.

A látogatás során megmutatták még a tantermeket, ahol az elítéltek iskolát – 1-4. vagy 5-8. osztályt – végezhetnek . Kísérőnk elmesélte, előfordult az is, hogy 50 éves fogvatartott a börtönben kezdte el az első osztályt, ott tanult meg írni és olvasni.

Kápolna is van a börtön falain belül, ahol rendszeresen ortodox és római katolikus miséket, illetve alkalmanként protestáns istentiszteleteket is tartanak.

A fogvatartottaknak könyvtár is rendelkezésükre áll, ha szeretnének könyvet kikölcsönözni, továbbá egy sportterem is, ahol edzhetnek, levezethetik fölös energiájukat.

Fotó: Barabás Ákos

A legsokkolóbb élményt egy börtöncellába való belépés jelentette, amit a becsapódó súlyos vasajtó hangja csak tetézett. Szűkös, de nagy belmagasságú cella volt, a mennyezet közelében rácsos ablakkal. A fal mellett állt két-két emeletes ágy, a hátsó felében pedig a török vécé és kagyló jelentette a fürdőszobát. A speciális iskola tanulói közül néhányan kipróbálták azt is, milyen bilincsben lenni. A börtönfolyosók ridegségét egyedül a sok zöld növény látványa enyhítette.

Az utolsó helyszín, ahova ellátogattunk, a klubterem volt, itt a fogvatartottak különböző képzőművészeti alkotásait is megtekintettük.

Bárki kerülhet börtönbe, lehet festőművész vagy bárki más. Fontos, hogy ne kövessünk el bűncselekményt, vagy ne legyünk cinkostársak egy bűncselekményben, mert ugyanakkora büntetést szabnak ki, mint az elkövetőnek

– hangsúlyozta a nevelőtiszt.

Fotó: Barabás Ákos

A tanulóknak többször is elmondta, felnőttként is mondjanak nemet, amikor társaik rosszra akarják csábítani őket, mert a börtönben eltöltött sok év az életből elvesztegetett idő. Tőle tudjuk azt is, hogy sok a visszaeső bűnöző. Mint mesélte, az egyik elítélt, amikor tizenegy év után szabadult, nem tudta, mit kezdjen az életével, a vonatállomásnál leütött egy embert, és ellopta a kabátját, így rövid időn belül újra a börtön falai közt találta magát. A látogatás során elítéltekkel nem találkoztunk.