Véradásra biztatják a vásárhelyi családokat

Simon Virág 2019. május 14., 18:38

Az elmúlt években átlagosan számolva a napi 65-ről 50-re csökkent a véradók száma a marosvásárhelyi vérközpontban, így annak vezetői minden alkalmat megragadnak, hogy véradásra biztassák a városlakókat.

Életeket menthet a véradás

Május 15-én, a Család Nemzetközi Napja alkalmából a marosvásárhelyi vérközpont a családokat arra biztatja, hogy menjenek és támogassák a beteg, műtét előtt álló embereket. Mint Marinela Lazăr sajtószóvivő elmondta, eddig is több marosvásárhelyi járt családostól vért adni, így elsősorban őket szólítják meg, de másokat is hívnak. „Vannak olyan családok, ahol a férj és feleség együtt jön vért adni, sőt a felnőtt gyermekeiket is elhozzák. Ha a szülők adnak vért az egy szép példa a gyermekek számára. Most arra kérjük a vásárhelyieket jöjjenek el vért adni, hozzák háztartásukat, élettársukat” – fogalmazott. 

A nagy kórház szomszédságában van a marosvásárhelyi vérközpont Fotó: Haáz Vince

A sajtószóvivő azzal magyarázza, hogy csökkent a véradók száma, hogy sok fiatal elhagyta a várost, s sokan nem szánnak már időt erre a nemes cselekedetre, holott még

egy hivatalos szabadnap is jár azoknak, akik vért adományoznak.

Marinela Lazăr arról is beszélt, hogy nem lehet vérhiányról beszélni, hiszen a betegek hozzátartozói, szükség esetén  mindig mozgósítják a barátokat, ismerősöket, így mindig van tartalék.

{A}

Aki nem ér el a családok napján, vagyis szerdán vért adni, az megteheti hétvégén is, amikor a mobil vérközpont Marosvásárhelyen a főtéren lesz. Jövő héten Szászrégenbe lesz majd, s ott várja az „adakozókat”.