Háromnaposra bővül a Marosvásárhelyiek Világtalálkozója

Szász Cs. Emese 2019. május 14., 19:18

Háromnaposra és a Forgatagra hangolóra tervezik a 7. Marosvásárhelyiek Világtalálkozóját, amely idén június 28–30. között hívja haza a nagyvilágba szakadt helyieket. A háromnapos programból már ízelítőt is adtak a szervezők.

Kirsch Attila és Barabási Attila Csaba a június végi programokból adtak ízelítőt Fotó: Haáz Vince

Kirsch Attila, a Marosvásárhelyiek Világtalálkozójának főszervezője sajtótájékoztatón számolt be a június végére tervezett programokról, amelyek

legnagyobb újdonsága, hogy háromnaposra bővült: szombat helyett már pénteken megkezdődik.

A plusz napot pedig leginkább Marosvásárhely jobb megismerésére szánják a szervezők, akik azt gondolják, hogy az itthon maradt, de a távolba szakadt marosvásárhelyiek is szívesen mélyítik ismereteiket szülővárosukról. Ennek jegyében terveznek egy olyan Kultúrpalota-kulisszajárást a résztvevőknek, amelyen még olyan rejtett zugokba is be lehet tekinteni, amely egyébként nem nyitott egy átlagos látogató, turista előtt. Ugyanakkor egy barokk városnéző séta és egy, a várral való ismerkedős túra is tarkítja a programot.

Szintén újdonság, hogy a szokásos szombat esti gála péntekre költözött, és nyitógálának hívják ezúttal,

amelyet a Maros Művészegyüttes Kicsi Svejk háborúja című táncszínházi előadása tesz majd különlegessé. A hivatásos táncegyüttes igazgatója, Barabási Attila Csaba elmondta, a Kultúrpalotában nem gyakran látni táncszínházi előadást, a helyszín technikai kihívások elé is állítja majd az együttest. „Sokszor elhangzik, hogy Európa nem ért minket, és mi sem értjük Európát. Hol a helye a székelyeknek Európában? Az előadás ezekre a kérdésekre is választ ad” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Barabási Attila Csaba.

Nem marad el az ismert marosvásárhelyiekről szóló portrékiállítás sem, sőt újabb tizenkettővel bővül, de a tavalyi és tavalyelőtti portrékat is meg lehet majd tekinteni.

{A}

Szombaton sikeres életpályákkal ismerkedhetnek meg a világtalálkozó résztvevői, a Kultúrpalota kistermében ugyanis négy marosvásárhelyi és négy távolba szakadt ember mutatja be, hogyan lett sikeres a saját területén. „Neveket még nem akarok mondani, de egészen fiatal is lesz, vállalkozó, művész, koncertmester, s még olyan előadónk is lesz, aki a pszichiátriát a balettel ötvözi valamilyen módon” – mondta érdekességként Kirsch Attila főszervező. Szombatra még Tálas Péter budapesti biztonságpolitikai szakértő előadását is tervezik, este pedig a Pécsi Harmónia Kamarazenekar szórakoztatja a nagyérdeműt, akinek a koncertmestere éppen marosvásárhelyi.

A Marosvásárhelyiek Világtalálkozója ezúttal is vasárnap zárul a közös imával az unitárius templomban, majd az istentiszteletet követően egy búcsúreggeli is lesz a templom kertjében.