Kányádi Sándorról mesél a Csíki Játékszín új darabja

Iszlai Katalin 2019. május 14., 16:58

A 2018–19-es színházi évad utolsó nagyszínpadi előadását, Kányádi Sándor Ünnepek háza című színművét ismertette sajtótájékoztatóján a Csíki Játékszín. Az 1989 előtti időszaknak, illetve Sándor bácsinak emléket állító darab bemutatóját pénteken tartják.

Fotó: Gábos Albin

Kányádi Sándor születésének 90. és halálának első évfordulója közé időzítette a Csíki Játékszín az aktuális színházi évad utolsó nagyszínpadi előadásának, Kányádi Sándor Ünnepek háza című színművének bemutatóját. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas erdélyi magyar költő írói munkásságából két színházi darab született, ezekből, illetve Sándor bácsi ismertebb verseiből és a vele készült interjúkból létrehozott darabot kedden Csíkszeredában sajtótájékoztatón ismertették.

{A}

A sajtótájékoztatón Kányádi Szilárd és Csiki Zsolt rendezők, illetve Györfi Csaba koreográfus beszélt a darab legfontosabb tudnivalóiról. Mint elhangzott,

a színmű Kányádi Sándor két, Ünnepek háza és Kétszemélyes tragédia című színházi darabjainak összefésüléséből jött létre.

Előbbi lett többek között a címadó, de utóbbi képezi az előadás gerincét.

Kányádi Szilárd rendező – aki egyébként színészként is megjelenik majd a darabban, és nem mellesleg Kányádi Sándor távoli rokona – elmondása szerint egyik fő céljuk az volt, hogy bemutassák az 1989 előtti időszakot, és ezzel egyidőben Sándor bácsit is, aki a folyamatos megfigyelések és üldözések ellenére is túlélte az említett korszakot.

Meg szeretnénk emlékezni arról, hogy volt egy olyan kor, amikor semmi sem volt biztos. Sem az élet, sem a biztonság, sem az alapvető emberi jogok. De nem álltunk meg ott, hogy csak a korról állítsunk emléket, hiszen Sándor bácsi életét és munkásságát is megpróbáltuk végigkövetni

– emelte ki a rendező. Hozzátette: az említett kornak megfelelően Kányádi Sándort is megfigyelték, lehallgatták és jelentettek róla, a hivatalos adatok szerint 1958 és 1989 között 16,5 kilogrammnyi papíranyag gyűlt össze róla. A találkozón azt is elárulták, hogy eredetileg úgy tervezték, a költő is láthatja majd a műveiből megálmodott darabot, de tavalyi halála miatt sajnos erre már nincs lehetőség.

A Csíki Játékszín 2018–19-es színházi évadának utolsó nagyszínpadi bemutatóját május 17-én 19 órától tartják, a premierre a Bánk bán bérlet érvényes. A fennmaradó helyek függvényében a bérletes előadásra jegyet is lehet váltani. Jegyvásárlásra online, valamint személyesen a Csíki Mozi jegypénztárában munkanapokon 9–18 óra között, illetve előadások előtt egy órával a Csíki Játékszín jegypénztáránál van lehetőség. Kányádi Sándor Ünnepek háza című színművét a pénteki bemutatón kívül még nyolc alkalommal láthatja a közönség májusban, illetve háromszor júniusban. 

Az előadás a magyar kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.