Lehet jelentkezni a Bolyai Nyári Akadémiára és egyéb képzésekre

Barabás Hajnal 2019. május 14., 16:24

A Kárpát-medencei magyar oktatási rendszerben dolgozó pedagógusok, tanintézet-vezetők számára szervez továbbképzéseket, szakmai előadásokat a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) a nyár folyamán. A 27. Bolyai Nyári Akadémiára június 14-ig lehet jelentkezni.

A BNYA idei nyári programját ismertették Fotó: Gábos Albin

Évente közel hatszáz pedagógus vesz részt a Bolyai Nyári Akadémia (BNYA) képzésein, idén a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) 27. alkalommal hirdeti meg a rendezvénysorozatot a Kárpát-medencei magyar oktatási rendszerben dolgozó pedagógusok, tanintézet-vezetők részére.

Az akadémia július 7–27. között zajlik Erdély-szerte több helyszínen, köztük Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Kolozsváron, és Szatmárnémetiben is.

Huszonhat csoportot indítanak haszáznegyven férőhellyel. Az érdeklődők az rmpsz.ro oldalon elérhető űrlap kitöltésével iratkozhatnak az akadémiára június 14-ig, a benevezési díj 150 lej, amely a teljes ellátást tartalmazza. A rendezvénysorozatot a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Tapasztalati tudás

Ferencz-Salamon Alpár programkoordinátor a Bolyai Nyári Akadémia idei képzéseinek ismertetése során elmondta, ebben az évben a tapasztalati tudás és tanulás a fő tematikája a rendezvénynek, ezért

az alkalmazott tudásra, tapasztalati oktatásra helyezik a hangsúlyt.

A képzéssorozat első hetén, július 7–13. között osztályvezetőknek, valamint óvónőknek és pedagógusoknak hirdetnek képzést több helyszínen.

A második hét első napján, július 15-én délelőtt 10 órától a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában tartják meg az akadémia fő megnyitóját, amelyet szakmai előadások követnek majd. Ezen a héten gyakorlatias képzést tartanak többek között a román nyelvet oktató pedagógusoknak, továbbá élménypedagógiai tréninget is szerveznek.

Az akadémia harmadik hetén a vallásoktatáson és a szakoktatáson lesz a hangsúly. Érdekességként megtudtuk, hogy az akadémiára a belföldi és anyaországi egyetemi oktatók és pedagógusok mellett tíz tréner Amerikából érkezik képzést tartani.

Magyarországi képzések

Köllő Zsófia, az RMPSZ programigazgatója a magyarországi továbbképzési lehetőségekről számolt be, amelyekre június 15-ig nevezhetnek be az érdeklődő pedagógusok. Kilenc anyaországi helyszínen 225 Kárpát-medencei pedagógus számára tartanak különböző szakmai képzéseket augusztus folyamán. Részleteket a képzésekről szintén az rmpsz.ro oldalon lehet olvasni, a nevezési űrlap is innen tölthető ki, továbbá a jóváhagyott résztvevők névsorát is ugyanitt teszik közzé július 8-ig. A képzések tematikái változatosak, többek között a digitális és élménypedagógiai taneszközök alkalmazásáról, önismeretről, tehetségsegítésről, osztálytermi gyakorlatokról tanulhatnak a pedagógusok.

Szakmai konferencia

Esélyteremtő együttműködés címmel nemzetközi szakmai konferenciát tartanak a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában május 18-án délelőtt 10 órától. Az RMPSZ ugyanis partnereként vesz részt az Esélyteremtő hálózat kialakítása című Erasmus+ projektben, amelynek zárókonferenciája lesz megtartva Csíkszeredában.