Felfüggesztettet kapott a rendőrverő

Székelyhon 2019. május 14., 14:10

Összesen hét hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság P. A.-t, aki január végén megverte a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség egyik alkalmazottját a Madarasi Hargitán. Az ítélőszék két évre függesztette fel a szabadságvesztés végrehajtását.

Az alapfokú ítélet tíz napon belül megfellebbezhető. Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

Ítéletet hirdetett a bíróság a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség egyik szolgálaton kívüli tagjának a Madarasi Hargitán történt januári megverését követően indult ügyben.

{K1}

Ütlegelésért és más erőszakos cselekedetekért öt hónap börtönbüntetést szabott ki az elkövetőre, P. A.-ra az ítélőszék, rongálásért pedig további két hónapot.

{A}

Ez összesen 5 hónapra és 20 napra csökkent azt követően, hogy levonták belőle az őrizetbe vétel, az előzetes letartóztatás, valamint a házi őrizet időszakát. Az elkövetőt – aki egyébként beismerte tettét – azonban nem fosztják meg szabadságától, legalábbis nem zárják börtönbe, ugyanis

az ítélet végrehajtását két évre felfüggesztette az ítélőszék.

{K2}

Erre az időszakra felügyeletet rendelt el, amelynek értelmében P. A.-nak rendszeresen meg kell jelennie a Pártfogó Felügyelői Szolgálat Hargita megyei kirendeltségén, illetve fogadnia kell a felügyeletére kijelölt felügyelő látogatásait, esetleges lakhelyváltoztatásáról vagy öt napnál hosszabb távollétéről, munkahelyváltásáról előzetesen értesítenie kell a hatóságot, ugyanakkor megélhetési lehetőségeiről is tájékoztatást kell adnia, továbbá

nem hagyhatja el az országot jóváhagyás nélkül.

{K3}

A kedden kiközölt ítélet arról is rendelkezik, hogy az elkövetőnek a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal vagy a Székelyudvarhelyi Kórház szolgálatában 60 napnyi közmunkát kell végeznie.

Az ítéletben a bíróság elutasítja a székelyudvarhelyi rendőrség valamilyen javaslatát, de arra nem térnek ki, hogy az pontosan mire vonatkozott. Az ítélőszék ugyanakkor elutasította az alperes bírósági felügyelet felfüggesztésére vonatkozó kérelmét is – az intézkedést az ítélet véglegessé válásáig fenntartják.

{K4}

A bíróság több mint tízezer lejnyi perköltség kifizetésére kötelezi az elítéltet:

350 lejt az államkasszába kell törlesszen, a bántalmazott helyi rendőrnek, Gy. R.-nek 7611 lejnyi jogi költséget kell kifizessen, a másik sértett félnek, K. P.- pedig 4758 lejt.

{K5}

Az ügyben kezdeményezett polgári keresetet a bíróság külön tárgyalja, ennek az időpontját június 20-ra tűzték ki. Az ítélőszék a székelyudvarhelyi rendőrségen őrzött javak – kamera, síruha és sisak – alperesnek történő visszaszolgáltatását is előírja.

A hétfőn meghozott és kedden kiközölt alapfokú ítélet tíz napon belül megfellebbezhető.

{K6}

{K7}