A bürokrácia útvesztőjében akadt el a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ügye

Kovács Eszter 2019. május 14., 22:05

A bürokrácia útvesztőjébe bonyolódott bele a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), ezért kellett lemondaniuk a május 11–18. között Székelyföldre tervezett útjukat. A zömmel anyaországi orvosok 1991 óta évente kétszer végeznek ingyenes szűrővizsgálatokat Hargita megyében.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat orvosai talán majd csak októberben jönnek Székelyföldre. Archív Fotó: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

Közleményben jelentette be az NGYSZ sajtóirodája, hogy a Román Orvoskamara által kiadandó működési engedélyek nem készültek el időre, ezért lemondják tavaszi székelyföldi útjukat. „A Gyermekmentő Szolgálat munkája során mindig minden ország előírásait teljesíti, másképp nem is tehetne. Így természetesen a romániai szabályozást is betartjuk. 1991 óta, első utunktól kezdve mindig úgy indulunk el az orvoskörútra, hogy látogatásunkat, programunkat bejelentjük, működésünkhöz engedélyt kérünk. A ’90-es években a mindenkori román egészségügyi miniszterrel egyeztettünk, a 2000-es években ezt a feladatot a Román Orvoskamara vette át” – közölte Pethő Zsófia sajtóreferens.

{A}

Nem eléggé hiteles a közjegyző?

A Román Orvoskamara által kért engedélyeztetés teljesen rendben van, magyarázta lapunknak Edvi Péter, az NGYSZ alapítója, vezetője. Hozzátette, az Európai Unió minden országában vannak ilyen előírások, viszont a legtöbb országban sokkal egyszerűbb a procedúra, mint Romániában. „Be kell nyújtani minden részt vevő orvosnak, asszisztensnek a diplomáját, személyijét stb., ezeket hivatalos fordítónál kell lefordíttatni román nyelvre, közjegyzővel hitelesíttetni, de a hitelesített anyagot még felül kell hitelesíteni, amit a követség, a belügyminisztérium vagy az igazságügy-minisztérium tud elvégezni. Ez külön macera.

Most azon csúsztunk el, hogy Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Orvoskamara és a megyei sürgősségi kórház segített a dokumentumok előkészítésében, de a megyei tanács azt hitte, hogy a felülhitelesítés nem szükséges, hiszen ők már eleve hatóság. A bukaresti orvoskamara viszont ezt nem fogadta el, így csúsztunk néhány hetet

– elevenítette fel az előzményeket a szakember. Az engedélyeket kiállítják, de csupán e hét csütörtökön-pénteken lesznek meg, így a szervezet az orvosokra való tekintettel nem vállalta a látogatást.

A papírmunka mindenekelőtt. A magyarországi orvosok munkája elcsúszott a bürokrácián. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Túl sok felesleges papírmunka

„Rendkívül bürokratikus a romániai rendszer. Nem vagyok biztos benne, hogy olyan fontos egy közjegyzői hitelesítést felülhitelesíteni, miként abban sem, hogy mindenről külön igazolást kell hozni” – jegyezte meg dr. Edvi Péter. Példaként megemlítette: a hölgyeknél névváltás esetén a belügyminisztériumtól kell külön igazolást kérni, holott az ún. jónévigazolásban ez már eleve benne van. „Romániában külön van orvoskamara, fogorvoskamara és asszisztensi kamara, ami azt jelenti, hogy mindenhova külön kellett benyújtani a dokumentumokat.

Érthetetlen például az is, hogy főként a fogorvosoknál egyenként igazolni kell, hogy az illető orvos tud-e románul.

Nem tud mindenki románul, de mindenki kiváló fogorvos, aki velünk jön, és mindig van velünk olyan személy, aki fordít, ha erre szükség van. Egyébként az esetek többségében erre nincs szükség” – mondta. Hozzátette, a dokumentáció összeállítása sok időbe, energiába és nem utolsósorban pénzbe kerül. „Ezt természetesen megcsináljuk, mert tudomásul vesszük, hogy ezek a román törvények. Márciusban elkezdtük a folyamatot, ez mindig így szokott történni.

Nagyon sajnáljuk, hogy most így alakult

– fogalmazott az NGYSZ vezetője. Hangsúlyozta, a tavaszi székelyföldi vizsgálatokra sok olyan pácienst jegyeztek elő, akik korábban magyarországi kezelésen, műtéten voltak. Ilyen esetben arra buzdítja az érintetteket, hogy vegyék fel a kapcsolatot kezelőorvosukkal.

Fotó: Veres Nándor

 Végre betartják a törvényt

A Román Orvoskamara a korábbi években valóban engedékenyebben kezelte az ilyen jellegű jóváhagyások kérvényezését, jegyezte meg Tar Gyöngyi. A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője is közbenjárt az NGYSZ ügyében, ám meglátása szerint

a nemrég kirobbant „orvosbotrányok” miatt idén „alaposabban megnézik a dokumentumokat”.

„Az ügyintézésben ahogyan csak tudtunk, segítettünk: a megyei önkormányzat, a közegészségügyi igazgatóság, a megyei orvoskamara.

Senki nem hátráltatta a folyamatot, nem kell ebbe az ügybe mást beleértelmezni, egyszerűen ilyen, ha betartják a törvényt

– mondta az intézményvezető. Hozzátette, az engedélyeztetési folyamatnak van létjogosultsága, az sem róható fel az állami szerveknek, hogy „egyszer megpróbálják betartani a szabályokat”. Az eset egyébként nem egyedi – tudtuk meg.

Nem eltekinteni kellene az eljárástól, hanem egyszerűsíteni azt, esetleg saját felelősségükre a helyi hatóságokra bízni a döntés, ellenőrzés jogát

– fogalmazott Tar Gyöngyi.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat évente kétszer, rendszerint májusban és októberben látogat Székelyföldre. Ilyenkor több helyszínen is ingyenes szűrővizsgálatokra és  fogorvosi kezelésre várják a 18 évnél fiatalabbakat.