„Pápapark” Gyergyószentmiklóson: emlékhelyet hoznak létre az egyházfő székelyföldi látogatása tiszteletére

Gergely Imre 2019. május 14., 11:09

Ferenc pápa székelyföldi látogatására emlékeztet majd az a kis emlékhely, amelyet Gyergyószentmiklós és Tekerőpatak határában alakítanak ki. A későbbiekben nagyobb fejlesztések is várhatók itt a helyi katolikus plébániák együttműködésében.

A gyergyószentmiklósi plébániák és a civil szervezetek közös kezdeményezése a pápapark

A pápa csíksomlyói látogatása olyan történelmi jelentőségű esemény Székelyföldön, amire sok év múlva, a későbbi utódoknak is emlékezniük kell – ez a gondolat késztette arra a gyergyószentmiklósi katolikus plébániákat és civil közösségeket, hogy egy emlékparkot létesítsenek.

Egy, a vaslábi bányából származó kőre faragják majd rá Ferenc pápa csíksomlyói miséjére utaló szavakat, és három tölgyet ültetnek ennek közelében.

Ilyen lesz a Sárospatakban, az országút Gyergyószentmiklós és Tekerőpatak közti szakasza mellett felállítandó emlékhely. Az ehhez szükséges telket Szász Tibor ajánlotta fel az egyháznak. Azonban hosszabb távra gondolkodnak, a katolikus esperesség egy nagyobb, szomszédos terület megvásárlását is tervezi, ahol majd később fejlesztéseket végezhetnek – vázolta Portik Hegyi kelemen főesperes.

Ezen a helyen zajlanak a búzaszentelések, itt lesz az emlékhely

A hely egyébként is szimbolikus,

itt zajlanak évente a búzaszentelési szertartások, a későbbiekben pedig egy új városrész központi tere is lehet,

hiszen előre látható, hogy Gyergyószentmiklós ebben az irányban fog terjeszkedni a jövőben.

A kezdeményezést felkarolja mind a négy gyergyószentmiklósi katolikus plébánia, de több civil szervezet is csatlakozik hozzá. Szerepet vállal a megvalósításban a Kolping család, az Arbor Szövetség, a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar, a Krigel SK, a Gyergyói Sportegylet, a Krisztus Életközösség és a Magna Carpatica is, az önkormányzat szintén kiveszi a részét a feladatból. Ugyanakkor a kapu nyitott,

mindenki hozzájárulását szívesen fogadja a kezdeményezők egyike, Bajkó Tibor.

Az idő szorít, hiszen már Ferenc pápa érkezése előtt szeretnék felavatni a pápaparknak keresztelt emlékhelyet, amelyhez a kő megmunkálását Jakab Gyula végzi.

{A}

Lezárult a rajz- és prózapályázat

A pápapark létesítése nem az egyedüli esemény Gyergyószentmiklóson, ami a pápa székelyföldi látogatásához kötődik. A Malom utcában keresztet állítottak a környéken lakók, az Arbor Szövetség és a Szent István plébánia pedig rajz- és prózapályázatot hirdetett gyerekek számára. Megtörtént a zsűrizés, közzétették az eredményeket. A 167 beérkezett pályamunkát az alkotók korosztálya szerint zsűrizték, a rajzpályázat első helyezettei a következők: 1. osztály: Mincsor Ágnes; 2. osztály: Tatár Apor; 3. osztály: Itkor Orsolya; 4. osztály: Erdős Orsolya; 5-8. osztály: Len Ágota. A prózaíró pályázaton az ötödikes Lőrincz Eszter kapott díjat.