Korábbi élőhelyén engedték szabadon a tavaly elütött medvebocsot

Bíró Blanka 2019. május 14., 09:24

Szabadon engedték azt a medvebocsot, amelyet tavaly ősszel a háromszéki Sepsibükszád közelében ütött el a vonat. A bocs súlyosan megsérült, ám a sürgős beavatkozásnak köszönhetően sikerült az életét megmenteni.

Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

Akkor elszállították a Foksány közelében található vadállat-rehabilitációs központba, ahol állatorvosok kezelték. Gheorghe Neagu, a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Igazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint a központból értesítették, hogy a kis medve felépült, képes önállóan táplálkozni, így szabadon engedték.

{A}

A háromszéki igazgatóság munkatársai mentek érte a vadállat-rehabilitációs központba, és

a múlt héten szabadon engedték a baleset helyszínéhez közeli erdőben.

Gheorghe Neagu rámutatott, jelenleg Kovászna megye területén több mint 1400 medve él. Fodor István bodoki polgármester, a helyi vadásztársaság elnöke szerint ez a megoldás senkinek sem jó: sem a medvének, sem a közelben lakóknak.

Egy sérült medve már nem boldogul a természetben, nem tud élelmet szerezni, de annak is nagy a valószínűsége, hogy megöli a többi medve vagy a juhászkutyák. Ha ezt megússza, a könnyebb élelemszerzés reményében beszokik a faluba, így az ott élők életét keseríti meg

– vázolta a lehetőségeket a vadász.

Rámutatott, továbbra is bejárnak a vadak a háromszéki falvakba, hétfő reggel Oltszem főutcáján, a Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda közötti forgalmas országúton sétált egy medve, de Bodokra is bejár egy vad.

Az ingázók, akik éjszaka, hajnalban járnak az utcákon, rettegnek, hogy medvével találkoznak.

Fodor István szerint az is gond, hogy bocsos medvék járnak a településeken, a bocsok pedig már az élelemszerzésnek ezt a módját tanulják meg az anyamedvétől, és ha felnőnek, nagy valószínűséggel szintén a falvakban próbálkoznak majd.