A sokadik halasztás történt Rádulyék perében

Antal Erika 2019. május 13., 17:16

Még mindig nem történt előrelépés Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos büntetőperének ügyében, a csíkszeredai polgármester és alpolgármester nem is jelent meg hétfőn a Maros Megyei Törvényszéken kitűzött tárgyaláson.

A Marosvásárhelyi Törvényszék épülete. Ismét halasztottak Rádulyék perében. Archív Fotó: Haáz Vince

Máthé Attila, Szőke Domokos jogi képviselője lapunk érdeklődésére elmondta,

azért maradtak távol az érintettek, mert már a tárgyalás napja előtt értesültek arról, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) válaszának titkosítás alóli feloldásával kapcsolatban még nem tisztázódott minden.

{A}

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) azt kérte a bíróságtól, hogy postázzák valamennyi kérvényt, amiben a SRI  nyomozásban játszott szerepére vonatkozó okiratot, valamint azok titkosítás alóli feloldását kérték. Ráduly Róbert ügyvédje azt kérte a törvényszéken, hogy halasszák el az ügyet, ezért hétfőn sem tartottak érdembeli tárgyalást.

A védőügyvéd érdeklődésünkre elmondta:

a SRI válasza megjött, annak titkosítását feloldották, most azonban a DNA válaszára várnak.

A bíró azt javasolta, ne várjanak túl sokat az ügy folytatásával, ezért május 22-re tűzte ki az újabb tárgyalást. Ha addig megérkezik a DNA válasza, akkor arról is szó lesz, ha nem, akkor csak a SRI-okirat alapján tárgyalnak – mondta.

Előzmények

Csíkszereda polgármesterét és alpolgármesterét a 2015 áprilisában végrehajtott házkutatások után vették őrizetbe, majd hatósági felügyelet alá kerültek, végül az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Ráduly Róbert Kálmánt háromrendbeli hivatali visszaéléssel és érdekkonfliktussal, Szőke Domokost pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolta meg. A pert a DNA kérésére 2016 márciusa óta a Maros Megyei Törvényszék tárgyalja, mert a vádhatóság fenntartásokat fogalmazott meg a Hargita Megyei Törvényszék bíráinak pártatlanságával kapcsolatban. Az elöljárók alaptalannak tartják és elutasítják az ellenük felhozott vádakat.