Udvarhelyiek panaszkodnak az ellehetetlenített közlekedés miatt

Kovács Eszter 2019. május 13., 10:22

Dühösek a székelyudvarhelyiek a „feltúrt” utcák miatt, nemcsak a gépjárművezetők, de a gyalogosok is neheztelnek a városvezetésre és a gázvállalatra, amiért az elmúlt hónapokban gyakorlatilag ellehetetlenedett a közlekedés a városban. Van, aki összeesküvés-szerű elméletét sem titkolja.

Fotó: Barabás Ákos

Hibaelhárítás okán tavaly november végétől a Delgaz Grid Rt. több mint kétszáz helyszínen bontotta vagy bontatta meg a járó- és útfelületet Székelyudvarhelyen: több olyan utca is van, ahol egymást érik a gödrök, máshol, például a Sziget utca mentén a frissen leterített aszfaltot kellett feltörni. A szolgáltató magyarázata szerint új mérőműszert kaptak, amely pontosabban jelzi a gázszivárgásokat. A feltúrást a legtöbb helyen maga a Delgaz Grid Rt. végezte, a betömés és a visszaaszfaltozás pedig a Viking Serv Kft. feladata.

A városháza és a polgármester inkompetenciájának jele, hogy engedték eddig fajulni a helyzetet – mondta a magát csak Istvánként megnevező sofőr. „Felháborító ez az egész, gödör hátán gödör van Székelyudvarhelyen. Még úgy is idegesítő, hogy én nem is itt, hanem Korondon élek, viszont hetente járok a városba, és olyankor a hajamat tépem, hogy itt mi van” – fejtette ki a férfi.

A Bethlen Gábor utcában, a rendőrség székhelye közelében néhány hónapja egyszerre három helyen tátongott gödör: a jelzőlámpákkal ellátott kereszteződés az egyik legforgalmasabb része a városnak. A gödröket időközben visszatömte a szakcég, kettőre aszfaltréteg is került, de az útkereszteződésben lévő helyszínt még nem sikerült kijavítani.

Fotó: Barabás Ákos

„Arra nincsenek is szavak, amit maguk után hagytak a rendőrség előtt. Ez az egyik legforgalmasabb útszakasz, sokszor pont az útviszonyok miatt dugul be a forgalom” – fogalmazott a Székelyhonnak Bándi-Sándor Domokos, aki épp

múlt héten járt autószervizben: a futóművet javíttatta,

a gépjármű teleszkópja gyengült ki, a kormányösszekötőt és a diókat is cserélni kellett. „550 lejbe került. Ezt mind a jelenlegi útállapotoknak tudom be” – hangsúlyozta.

{A}

A visszatömés és a visszaaszfaltozás minőségével sincsenek megelégedve a gépjárművezetők. „Nem értem, hogy miért kell hetekig ülepedni hagyni egy-egy kővel visszatömött gödröt. Addig hányan csattannak bele? És ki fizeti ki az autóban keletkezett kárt?” – tette fel a már-már költői kérdést lapunknak Erzsébet. Fontosnak tartotta hozzátenni:

az ország több városában is élt már, de sehol nem látott ilyet, hogy a városgazdák ennyire hagyták volna „kedvére garázdálkodni a szolgáltatót”.

Mint azt hírül adtuk, a folyamatban lévő munkálatok nem megfelelő jelzéséért az állami rendőrség több büntetést is kirótt a gázszolgáltatóra. A késlekedés miatt egyébként a polgármesteri hivatal is büntethetne, a városvezetés azonban inkább a békés megoldást választotta – fejtették ki korábban –, abban a reményben, hogy így jobban halad majd a munka.

Fotó: Barabás Ákos

„Szerintem csak porhintés ez az egész gázszivárgásos szöveg.

Szándékosan akarják kicsinálni Székelyudvarhelyt, most, hogy egy kicsit jobban ment sorunk.

Az is csak humbug, hogy majd huszonvalahány utcában kicserélik a vezetéket. Hozzáfognak, s majd évekig húzzák, csak felfordulás lesz, eredmény nem. Tökösebben kellene kiállni, nemcsak a zászlóügyben, hanem ilyenkor is” – fejtette ki összeesküvés-elméletként ható meglátását az a nyugdíjas férfi, aki ragaszkodott ahhoz, hogy Ladislauként írjuk a nevét.

A gázvállalat egyébként még az év elején közleményben jelentette be, hogy idén összesen huszonkét utcában hajtanak végre vezetékcserét Székelyudvarhelyen. A helyszíneket ugyan közölték, azt viszont továbbra sem, hogy pontosan milyen sorrendben és ütemben zajlik majd a munka. Múlt hét végén meg is kezdték a munkát Szombatfalván, a Mező utca egyik szakaszán.

Az eső akadályozta az aszfaltozást

A betömött gödrök újraaszfaltozását az elmúlt időszakban az esős időjárás hátráltatta, semmilyen más műszaki akadály nincs – közölte kérdésünkre Albert Csaba, a Viking Serv Kft. vezetője. Az illetékes szerint egy alvállalkozó céget bíztak meg az aszfaltozás elvégzésével, amely megfelelő kapacitással rendelkezik, az eső azonban nem tette lehetővé a munka befejezését. Az aszfaltozásra előkészített felületeket tömörítették, földnedves betonréteget (CKT) is terítettek el, és

ha hétfőn az időjárás lehetővé teszi a munkát, mintegy 200 négyzetméternyi burkolatot állít helyre a cég egy nap alatt, amely 80 és 90 közötti gödör eltüntetését jelenti

– ismertette a cégvezető. Ezt egyébként múlt hét péntekén, illetve szombaton szerették volna elvégezni, azonban az eső megakadályozta. Albert szerint ezek után még legtöbb 50 helyen lesz szükség aszfaltozásra, és ha az időjárás engedi, a hét végéig minden ilyen akadályt eltüntetnek.