Aranymisét mutatott be Székelyudvarhelyen Pakó Benedek

Molnár Melinda 2019. május 12., 19:14

A húsvétot követő negyedik vasárnapot papokért, szerzetesekért ajánlja fel a világegyház. Idén az otthon lakója, Pakó Benedek tb. kanonok, ny. plébános aranymisén adott hálát ötvenéves papi szolgálatáért.

Fotó: Barabás Ákos

Akik idén ünneplik pappá szentelésük félévszázados évfordulóját, azok Ferenc pápával egy évben kezdték papi szolgálatukat – hallottuk a szintén aranymisés Jakubinyi György Miklós, a gyulafehérvári főegyházmegye érsekének paptestvéréhez írott levelében.

Vallomások

Isten szolgája, Márton Áron püspök egykori növendékéről az érseki laudációban elhangzott, hogy

a legnehezebb években vállalta a papi hivatást.

Fotó: Barabás Ákos

Benci atya, ahogy paptestvérei, de mi, a tanítványai is nevezték, két történést idézett fel hivatásívéből. 1944-ben Hatolykán született. Édesanyja már születése előtt a Szűzanyának ajánlotta fel gyermekét. A kis Benedek hároméves korában, a szerzetesrendek feloszlatásakor, ferences nagybátyjával együtt imádkozva érezte meg, hogy neki is a papi hivatást kell választania. Arany jubileumán mindössze annyit árult el a személyesen megélt viszontagságokból, hogy

14 éves korában nyitotta meg az akkori titkosszolgálat a megfigyelési dossziéját, amely végül 864 oldalt számlált.

132 pap volt börtönben, köztük Áron püspök is, ám az egyház, ha akkoriban a templom falai közé szorítva is, de megmaradt.

{A}

Munkás szolgálati évek

Később Petrillára illetve Aninószára helyezték. Szászrégenben tucatnyi mezőségi leányegyházba is kijárt, és folyamatosan építkezett – szellemi és lelki értelemben egyaránt. Régenben szórványgyülekezetekből fogadott, és taníttatott gyermekeket, hasonlóképpen Görgényszentimrén is ezzel a céllal tartott fenn házat. Felépíttette a Noé bárkája közösségi házat, és Radnótfáján, a maréknyi katolikusnak maga tervezte és finanszírozta a hármashalom alakú kápolna építését.

Fotó: Barabás Ákos

Ma más kihívásokkal találja szembe magát a kereszténység, de a jubiláns vallja: a Jó Pásztornak gondja van arra, hogy „aki hisz, el ne vesszen”. A tanító, szentségi egyházban a papok mellett sok elkötelezett világi is tovább adja a hitet a családokban és a rájuk bízottaknak.

Az aranymisés Pakó Benedek a Jó Pásztornak, szüleinek, Márton Áron püspöknek, az egyháznak és Jézus világi munkatársainak köszönte meg hivatását és annak kiteljesedését.

Nagy Gergely, az intézmény vezetője a „példás papi életért” mondott hálát. Az aranymisés áldás előtt imádkoztak a papi és szerzetesi hivatásokért, az otthon jelenlegi és elhunyt lakóiért valamint az ott dolgozókért.