Jancsó Benedek történelmi emlékverseny: másodszor is győzedelmeskedtek a marosvásárhelyi tanulók

Bíró Blanka 2019. május 12., 16:22

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében tartották a III. Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjét szombaton. A vetélkedőn székelyföldi magyar tannyelvű általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályos tanulói mérték össze tudásukat.

A szóbeli megmérettetés mellett történelmi szerepjátékot is be kellett mutatniuk a tanulóknak Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

Idén a téma az „Erdély aranykorának” nevezett, Bethlen Gábor és I. Rákóczi György fejedelemségének időszaka volt. A vetélkedőre 28 csapat jelentkezett Hargita, Kovászna és Maros megyéből. Az írásbeli forduló után 10 csapat került a szombati döntőbe, a szóbeli megmérettetés mellett történelmi szerepjátékot is be kellett mutatniuk.

A kiélezett versenyben a győzelmet a marosvásárhelyi Bernády György Általános Iskola csapata szerezte meg, tavaly is ők nyerték meg a versenyt.

A második helyen megosztottan a dicsőszentmártoni Traian Általános Iskola, illetve a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapatai végeztek, a harmadik helyet pedig a kézdivásárhelyi Petőfi Sándor Gimnázium és az Ádámosi Általános Iskola csapatai osztották meg.

{A}

A döntős csapatok könyvajándékot kaptak, valamennyi döntős versenyző és tanáraik, akárcsak tavaly – a magyar Országgyűlés elnökének meghívására – egyhetes magyarországi nyaraláson vehetnek részt. A verseny előtt Jancsó Antal, a Jancsó Alapítvány kuratóriumának elnöke Jancsó Benedek szellemiségének éltetése és az alapítvány munkájának segítése érdekében végzett tevékenységük alapján Jancsó Benedek emlékérmet ajándékozott Egyed Ákos akadémikusnak, az emlékverseny zsűrije elnökének, Tamás Sándornak, Kovászna Megye Tanácsa elnökének és Vargha Mihály szobrászművésznek, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatójának.