Tereprendezés a garázsbontások után

Kovács Attila 2019. május 13., 12:35

Nemcsak a felelőtlen tulajdonosok által otthagyott szemetet kellett eltakarítani a csíkszeredai garázsbontások után, hanem ezek területét is parkolásra használhatóvá kell tenni. Kavicsozás, tereprendezés következik.

A parkolás feltételeit kell biztosítani, nagyobb munkálatokat csak a lakótelepi felújítások során végeznek Fotó: Gábos Albin

A hátrahagyott hulladékon túl más akadályok is maradtak az egykori bádoggarázsok nyomán Csíkszeredában. A legkedvezőbb a helyzet azokon a helyszíneken, lakótelepeken ahol korábban betonozott úton kialakított parkolóhelyeket foglalták a garázsok, ott a bontás, takarítás után nem sok tennivaló maradt, gond nélkül lehet parkolni.

Más helyszíneken viszont több sorban is épültek garázsok, úgy is, hogy az akkor szabad közterületnek a zöldövezeten kívül nem volt más rendeltetése. Ezekhez a garázsépítők hordtak kavicsot, építőanyagot, a bontások után viszont nem parkolóhoz, hanem inkább felhagyott építőtelephez hasonlítanak.

{A}

A polgármesteri hivatal megbízásából

elkezdték az egykori garázsok által elfoglalt területek rendezését annak érdekében, hogy a járhatóságot, az akadálymentes parkolás feltételeit biztosítsák

– közölte kérdésünkre Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester. Nincs szó nagyobb munkálatokról, kavicsot terítenek el a betonalappal nem rendelkező részeken. Ilyen például a Nagy István festő utca egy része, ahol több sorban voltak garázsok, és ezek egy része alapozás nélküli területen épült, ezért nem is járható megfelelően autóval az a terület.

Fotó: Gábos Albin

Vannak olyan helyszínek, mint a Kalász lakótelep, illetve a Pacsirta sétány egy része, ahol az elkezdett, illetve ezután következő felújítások nyomán rendezik, átalakítják a garázsok által korábban elfoglalt területeket.

A Nárcisz sétányon aszfaltozás is lesz majd

– tudtuk meg. Nemcsak parkolók lesznek a volt garázsok helyén, hanem esetenként zöldövezet is – ez olyan helyeken történik meg, ahol azelőtt zavaró módon épült ilyen területre néhány garázs. A rendezés során ugyanakkor

az egyes építmények helyén ottmaradt szerelőaknákat földdel tömik be a balesetek megelőzése érdekében

– tájékoztatott az elöljáró.