Vereséggel tértek vissza a britek a hokielitbe

Dobos László 2019. május 12., 10:43

A brit válogatott, amely tavaly Budapesten jutott fel a legjobbak közé, vereséggel kezdte a szlovákiai A csoportos jégkorong-világbajnokságot, mivel 3–1-re kikapott szombaton a német csapattól.

Nagy-Britannia 57 év után játszik újra a világelitben Fotó: Forrás: IIHF

A britek 9136 nap után játszottak újra mérkőzést az elittornán, győzni legutóbb 1962-ben Colorado Springsben tudtak, amikor 7–5-re diadalmaskodtak a finnek felett.

A dán válogatott a franciák csapatát szétlövéssel, Svájc tavaly ezüstérmes együttese Olaszországot 9–0-ra győzte le a szlovákiai jégkorong-világbajnokság második játéknapján.

A szlovákok bár vezettek, végül két góllal kikaptak Finnországtól. Utóbbi két meccsből két győzelemmel az A csoport élére állt.

A B csoportban két szoros harmad után a lettek bedarálták az osztrák válogatottat, míg Csehország 7–2-re kiütötte Norvégiát. Itt a csehek állnak kettőből két sikerrel.

A néhány éve kialakult rendnek megfelelően a pozsonyi és kassai tornán

két nyolccsapatos csoportban mérik össze erejüket a felek.

Az A csoportban (Kassán) Kanada, Egyesült Államok, Finnország, Németország, Szlovákia, Dánia, Franciaország és Nagy-Britannia szerepel, míg a B csoportban (Pozsonyban) Svédország, Oroszország, Csehország, Svájc, Norvégia, Lettország, Ausztria és Olaszország lép jégre.

A csoport (Kassa): Dánia–Franciaország 5–4 – szétlövéssel (2–1, 1–3, 1–0, 0–0, 1–0), Németország–Nagy-Britannia 3–1 (0–0, 1–0, 2–1) és Szlovákia–Finnország 2–4 (1–2, 1–0, 0–2). Korábban: Finnország–Kanada 3–1 és Egyesült Államok–Szlovákia 1–4.
B csoport (Pozsony): Svájc–Olaszország 9–0 (4–0, 2–0, 3–0), Lettország–Ausztria 5–2 (1–1, 0–0, 4–1) és Norvégia–Csehország 2–7 (1–3, 0–2, 1–2). Korábban: Oroszország–Norvégia 5–2 és Csehország–Svédország 5–2.

A csoportkörben mindenki játszik mindenkivel, majd a végén az első négy-négy válogatott továbbjut,

az a kettő pedig, amelyek a csoportok utolsó helyén zárnak, jövőre a divízió 1/A-ban folytatják, Dél-Korea, Szlovénia, Magyarország és a feljutó Románia társaságában. A kiesők helyére Kazahsztán és Fehéroroszország érkezik.

A 2020-as A csoportos világbajnokságot Svájc rendezi, így ha a tavalyi döntőssel valami meghökkentő dolog történne, és kieső helyen végezne, akkor is védettséget élvezne.