Elkezdődött az A csoportos hokivébé

Dobos László 2019. május 11., 14:55

A finnek a kanadaiakat, az oroszok a norvégokat győzték le a szlovákiai A csoportos jégkorong-világbajnokság nyitómeccsein.

A finn Kaapo Kakko két gólt lőtt Kanadának Fotó: sportingnews.com

A csoportkör nyitónapjának másik két mérkőzésén az Egyesült Államok vereséget szenvedett a házigazda szlovákoktól, míg a csehek legyőzték Svédországot.

{A}

Jégkorong, A csoportos világbajnokság

A csoport (Kassa): Finnország–Kanada 3–1 (1–1, 0–0, 2–0) és Egyesült Államok–Szlovákia 1–4 (1–1, 0–2, 0–1).

B csoport (Pozsony): Oroszország–Norvégia 5–2 (2–0, 2–0, 1–2) és Csehország–Svédország 5–2 (1–0, 1–2, 3–0).

A néhány éve kialakult rendnek megfelelően a pozsonyi és kassai tornán két nyolccsapatos csoportban mérik össze erejüket a felek. Az A csoportban (Kassán) Kanada, Egyesült Államok, Finnország, Németország, Szlovákia, Dánia, Franciaország és Nagy-Britannia szerepel, míg a B csoportban (Pozsonyban) Svédország, Oroszország, Csehország, Svájc, Norvégia, Lettország, Ausztria és Olaszország lép jégre.

A csoportkörben mindenki játszik mindenkivel, majd a végén az első négy-négy válogatott továbbjut, az a kettő pedig, amelyek a csoportok utolsó helyén zárnak, jövőre a divízió 1/A-ban folytatják, Dél-Korea, Szlovénia, Magyarország és a feljutó Románia társaságában. A kiesők helyére Kazahsztán és Fehéroroszország érkezik.

A 2020-as A csoportos világbajnokságot Svájc rendezi, így ha a tavalyi döntőssel valami meghökkentő katasztrófa történne, kieső helyen végezne, akkor is védettséget élvezne.