Orbán Viktor a Székelyföldi Jégkorong Akadémiánál

Dobos László 2019. május 11., 13:00

Erdélyi körútja során Orbán Viktor pénteken délután meglátogatta a csíkkarcfalvi Székelyföldi Jégkorong Akadémiát.

Az esős idő ellenére sokan voltak kíváncsiak Orbán Viktorra Csíkkarcfalván Fotó: Gábos Albin

A miniszterelnököt az akadémia növendékei fogadták, a kormányfő többükkel kezet fogott, és közös fényképek is készültek. A látogatás végén a gyerekek Orbán Viktor, illetve az akadémia szakmai stábjának tagjaival

közösen elénekelték a székely himnuszt.

A január 18-án átadott Székelyföldi Jégkorong Akadémia orvosi és módszertani központja a magyar állam 640 millió forintos támogatásával épült fel. Az épületben szárazedzések lebonyolítására alkalmas edzőterem, szintetikus jeges felülettel burkolt korcsolyapálya, korcsolyagép, a lövéstechnikát és bottechnikát fejlesztő eszközök, valamint Románia egyik legmodernebb sportorvosi központja kapott helyet.

Orbán Viktor látogatósa nem volt sajtónyilvános, a történteket Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány kuratóriumának elnöke foglalta össze.

Fotó: Gábos Albin

„Egy olyan merítőbázist hoztunk létre a heti egyszeri korcsolyázással, ahol több mint hatezer gyerek fordul meg hetente azokon a jégpályákon, amelyeket magyar állami pénzből finanszíroztak. Azonkívül azt az utánpótlás-rendszert is ismertettük, amelyben

három év alatt meg tudtuk duplázni a jégkorongedzésekre járó gyermekek számát,

és a Sapientia csapattal, valamint a Sapientia egyetemmel kötött együttműködésünk jövőbeli terveit is ismertettük. A karcfalvi beruházást részleteiben sikerült bemutatnunk a miniszterelnök úrnak, azt az orvosi és metodikai központot amelyet ebből a pénzből építettünk; a kollégium terveit és makettjét is ismertettük.

Egy megtisztelő látogatás, amely azt bizonyítja számunkra, hogy a miniszterelnök úr elkötelezett az erdélyi magyar sport támogatásában, és abban, hogy a jövőben is ezeket a létesítményeket segítsék, hisz mint ő is említette, a sportnak hihetetlen közösségformáló ereje van.

Az a mozgalom lehet, amely egy asztalhoz tud ültetni szakembereket, egyetemei tanárokat, gyerekeket, szülőket, és amely a magyar nyelven zajló edzéseknek, illetve a magyar rendszernek köszönhetően a mi erdélyi magyar öntudatunkat tudja erősíteni” – nyilatkozta Tánczos Barna.