Új külsőt kapott a Segítő Mária-gimnázium bentlakása

Barabás Hajnal 2019. május 12., 13:39

A csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium Kollégiumának külső és belső felújítását valósították meg magyar kormánytámogatásból, a munkálatok költsége meghaladta a kétmillió lejt.

Fotó: Gábos Albin

Tamás Levente, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium igazgatója a nagyszabású beruházásaik eredményéről és jövőbeli terveikről is beszámolt a Székelyhonnak. Nemrég zárták le ugyanis a bentlakás épületének külső és belső felújítását célzó projektjüket, amelyet a magyar kormány a Bethlen Gábor Alap révén 2,174 millió lejjel támogatott.

„A pályázatot 2016 decemberében nyújtottuk be, azonban az előkészítési fázisban nem volt előrelátható számos költség (...), így az eredeti elképzelések csak részben valósulhattak meg” – magyarázta az igazgató.

Fotó: Gábos Albin

A munkálatok során végül elkészült az épület külső hőszigetelése, a tetőfödém szigetelése, a tetőhéjazat javítása, főként a külső nyílászárók cseréje, az épülethomlokzatok festése, továbbá a vizesblokkok teljes felújítása. Ugyanakkor sikerült részben megoldani a belső padlóburkolatok cseréjét és a belső festést, valamint a fűtésrendszeren és a villanyhálózaton a legszükségesebb funkcionális javításokat is elvégezték. Továbbá a Hargita megyei önkormányzat is hozzájárult egy pályázat révén a tűzoltósági engedélyezéshez szükséges száraztűzcsap-hálózat kiépítéséhez.

{A}

„Viszont a fűtés- és villamoshálózat teljes felújítása nem tudott megvalósulni ebből a pénzkeretből. Ugyanakkor a központi park felőli terasz vízszigetelése és a héjazat javítása, a tűzoltósági engedélyeztetéshez szükséges füstérzékelő- és riasztórendszer felszerelése, valamint a nagyterem festése és nyílászáróinak cseréje is egy következő szakaszra maradt” – sorolta a további tennivalókat a tanintézet vezetője, hozzátéve, hogy becsléseik szerint ezeknek a kivitelezéséhez

még közel kétmillió lejre van szükségük.

Az ingatlant ügykezelő Szent Kereszt Plébánia és az iskola vezetősége már kész tervekkel rendelkezik a beruházás folytatásához, ezért újabb pályázatokat, illetve támogatási kérelmeket adott le többek között a Bethlen Gábor Alaphoz és a Hargita megyei, valamint a helyi önkormányzatokhoz a tervezett fejlesztések befejezésére.

Fotó: Gábos Albin

„Fontos megjegyezni azonban, hogy az eddig elvégzett munka is jelentősnek számít, hiszen

biztonság, komfort és esztétikai szempontból is nagy előrelépés történt

az eredetileg nem kollégiumnak szánt épületen, és amelyben Hargita megye második legnagyobb diákotthona működik” – hangsúlyozta Tamás Levente.

Fotó: Gábos Albin

Mint megtudtuk, az ingatlant eredetileg uszodának tervezték, később szabták át iskolai használatra, így 2001 óta a gimnázium diákotthonaként működik (140 férőhellyel), ugyanakkor konyha és étkezde is működik benne, továbbá van egy kápolnadíszterme, amely az iskolai célú programok mellett otthont ad a város kulturális, művelődési és tudományos rendezvényeinek.